ARAD. Miile de copii din Ucraina care s-au refugiat alături de mamele lor în România a îndemnat autoritățile să caute variante prin care cei mici să își poată continua studiile. „Având în vedere criza actuală generată de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, precum și efectele pe care aceasta le-a determinat cu privire la migrația masivă a persoanelor (cetățeni străini sau apatrizi) afectate de conflict, inclusiv copii de vârstă școlară, vă comunicăm că, în vederea respectării dreptului la educație și al egalității de șanse, elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar ca audienți”, transmit cei de la Inspectoratul Școlar Județean Arad.
Practic, copiii refugiați vor putea lua parte la cursuri, însă, până va fi posibilă echivalarea studiilor urmate în Ucraina, aceștia vor fi doar audienți ai cursurilor școlare. Înscrierea poate fi făcută de către părintele sau tutorele legal al minorului, iar „Inspectoratul Școlar Județean Arad va face toate demersurile posibile pentru crearea și asigurarea resursei umane cât mai adecvate solicitărilor”.
În acest sens, la nivelul instituției s-a constituit o comisie pentru coordonarea activității de repartizare a elevilor sau preșcolarilor, cetățeni ucraineni, la unitățile de învățământ, în vederea cuprinderii acestora în sistemul de învățământ preuniversitar din județul Arad. IȘJ Arad anunță că cei de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională vor „asigura asistență psihopedagogică și consiliere”. Pe site-ul Inspectoratului a fost publicată și cererea pe care părinții sau tutorii legali trebuie să o completeze, aceasta putând fi transmisă ulterior pe email, la inscriere.isjarad@gmailcom, sau depusă la sediul instituției, pe strada Corneliu Coposu, numărul 26. „Pentru informații se pot adresa la numerele de telefon: Tel verde gratuit al ISJ Arad 0800816257 și 0040787425526”, mai precizează cei de la IȘJ Arad.
L-am contactat pe Marius Göndör, inspectorul școlar general al IȘJ Arad, pentru a îl întreba în câte școli din județ se predă limba ucraineană ca limbă maternă. „În urma cererii dumneavoastră, vă comunicăm că în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar din județul Arad nu există nicio unitate de învățământ cu predare în limba ucraineană. Vă menționăm că într-o singură unitate de învățământ și anume la Școala Gimnazială Târnova, elevii au posibilitatea să studieze limba ucraineană”, a transmis acesta.
Trimite articolul
XIar se aduna capetele luminate platite gros pentru a rezolva probleme. Ca de obicei, nu vor rezolva nimic si vor decide ca acei copilasi sa faca scoala acolo unde se vorbeste limba lor si cam atat. In rest… frectie la picior de lemn pe bani multi. Nu pot sa inteleg cum de avem un aparat bugetar asa de gaunos si inutil. Nu rezolva nimic de peste 30 de ani lingaii astia!