ARAD. Nu e pace la Filarmonică. Şi nici nu va fi în curând. O evidenţă pe care factorii decizionali au hotărât, în cele din urmă, să o trateze cu o comisie de analiză şi verificare. Pentru că nu merge cu vorba bună şi negocierea. Pentru că, cel puţin în acest moment, părţile beligerante nu au de gând să cadă la pace. Pentru că s-a adunat prea multă ură şi prea multă frică, pentru că orgoliile sunt prea mari şi pentru că acum compromisul nu pare a fi pe placul nimănui.
Discuţiile purtate de comisia de cultură din CLM cu părţile intrate în conflict – conducerea Filarmonicii de Stat Arad şi sindicatul de aici -, cele purtate cu membrii Consiliului de administraţie al instituţiei, negocierile îndelungate dar fără efectul aşteptat, s-au finalizat. Fără rezultat. Ce e de făcut?
„Sperăm că printr-un vot dat mâine (vineri -n.r.) de către consilierii locali, în şedinţa extraordinară CLM, să înfiinţăm o comisie de analiză şi verificare, care să facă o anchetă la sânge a situaţiei de la Filarmonică”, ne-a declarat Cătălin Lazurcă, preşedintele comisiei de cultură, cel care s-a familiarizat în ultimele zile cu conflictul de aici şi a purtat toate negocierile cu părţile beligerante.
Ce ar urma să rezolve această comisie, în condiţiile în care negocierile purtate între sindicat şi conducerea Filarmonicii au eşuat chiar şi când ITM a trimis mediator, când intervenţiile Primăriei nu au dat roade iar împăcarea căutată asiduu de membrii comisiei de cultură n-a fost descoperită în nici un chip? Ar urma să pună verdicte cu titlu de lege. Ar urma să stabilească, după o analiză în amănunt a tuturor poveştilor şi, desigur, a dovezilor care susţin acuzele tuturor, ce e de făcut în cazul Filarmonicii. Consilierii locali, cei care ar urma să decidă astăzi constituirea comisiei, ar primi pe masă raportul şi concluziile anchetatorilor şi nu ar mai avea ce face decât să voteze soluţiile propuse de aceştia.
Dacă ne luăm după istoria din trecut, din CLM, un vot negativ va fi imposibil, indiferent care va fi propunerea comisiei. Cel puţin aşa s-a întâmplat la momentul la care comisia de evaluare a managementului directorului de la Filarmonică le-a propus aleşilor să voteze o notă mare în pofida faptului că unul dintre evaluatori a notat diferit iar Opoziţia şi-a pus serioase probleme dacă e momentul să îmbrăţişeze propunerea finală a comisiei. Au fost informaţi atunci că nu au altă variantă, situaţie care, cel mai probabil, se va repeta şi de această dată.
Nouă puncte de verificat
Un lucru e cert: situaţia de la Filarmonica Arad a scăpat de sub control: nu se mai ţin clasicele concerte de joi, în preajma sărbătorilor, sindicaliştii şi protestatarii nu vor primi salarii pentru că sunt în grevă generală, s-a ajuns să nu se mai facă legătura clară între motivul legal al grevei (lipsa contractului colectiv de muncă a căror negocieri au tot eşuat) şi cel real (neînţelegerile cu directorul Alin Văcean), iar deznădejdea şi-a pus amprenta pe angajaţii instituţiei. Acum nu se mai cântă la Filarmonică, ci se plânge. Pe bune. De stres, dezamăgire, ură şi frică.
Toate aceste probleme şi multe altele ar trebui rezolvate de această viitoare comisie de analiză şi verificare, care ar urma să se pună pe treabă şi, în regim de urgenţă, după ce va analiza cele vreo 9 puncte considerate decisive în acest caz, să pună concluzii clare. Din comisia de analiză şi verificare ar urma să facă parte aceiaşi membri ai comisiei de cultură din CLM şi Virgil Berechiu, jurist, reprezentant al Primăriei Arad şi omul datorită căruia negocierile dintre sindicat şi conducere au evoluat în ultimele zile. Adică nici un personaj nou. Noutatea constă, însă, se spune, în faptul că se vor cere acte clare pe acuze, se vor verifica obligaţiile asumate şi se vor pune concluzii, care, de această dată, vor avea literă de lege.
Dreptatea cea mai mare…
O decizie care va fi oricum tristă, pentru că, aşa cum stau lucrurile acum, e clar că verdictul nu va fi unul 100% drept, ci cel mult unul cât mai apropiat de partea care are… cea mai multă dreptate. O expresie folosită de curând („protestatarii sunt dispuşi că colaboreze, dar nu să înceteze greva”) şi evidenţa faptului că greva le goleşte buzunarele celor care protestează ar putea să ne indice deja cam care va fi decizia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!