În urmă cu exact patru ani, compania Universal Premium anunța că va începe exploatarea unui zăcământ petrolier estimat la un miliard de euro, situat în raza orașului Pâncota, unde achiziționase în acest scop câteva hectare de teren. Se efectuaseră prospecţii geologice, care indicau existența unor importante resurse petroliere şi de gaze naturale. Compania a investit peste zece milioane de euro în cercetarea solului și a adunat oameni de afaceri din România, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia, pentru a începe exploatarea resurselor. „Suntem în faza finală a prospecţiilor geologice, iar în jumătatea a doua a acestui an începem extracţia. Estimăm că producţia petrolieră a României poate creşte cu şapte până la nouă procente prin exploatarea acestui zăcământ”, declara la Arad, în martie 2012, preşedintele Universal Premium, Ioan Teodor Voştinaru. Reprezentanţii companiei mai spuneau că zăcământul descoperit la Pâncota „este cel mai important confirmat până acum în Câmpia de Vest”.
Cercetările arătau că resursele se aflau la adâncime cuprinsă între 450 şi 2100 metri, ceea ce făcea ca extracția să nu fie complicată. Totuși, fără prea multe explicații, compania și-a împachetat cele șapte sonde și a plecat, părăsind perimetrul vizat acum patru ani.
În Pâncota, acolo unde administrația își făcea planuri pentru un buget mai consistent rezultat din taxarea și impozitarea activității de extracție, au rămas doar speranțele.
„Nu mai știm nimic despre acești investitori, decât faptul că mai dețin niște terenuri. Au plecat, au lăsat în urmă doar un puț pe care l-au protejat, însă din care nu curge petrol, ci apă călduță. Nici măcar termală nu-i putem spune, că nu este suficient de caldă”, ne-a declarat primarul, Iosif Retter.
La primărie, investitorii au prezentat planuri mari: „Au spus că vor construi o conductă direct din câmp până în gară, pentru a transporta petrolul cu cisterne pe cale feroviară. În loc să facă asta, și-au luat sondele și au plecat”.
Planuri de îmbogățire
Jurnal Arădean / Aradon a încercat în zadar, în ultimele zile, să contacteze oficiali ai companiei, pentru a răspunde întrebărilor legate de acest proiect. La numerele de telefon fix nu răspunde nimeni, în timp ce numerele de mobil ale celor din conducerea firmei nu mai sunt valabile.
Localnicii din Pâncota se întreabă dacă specialiștii companiei au greșit atât de mult, încât au confundat apa cu petrolul, ori dacă sub pământurile lor chiar există o comoară a cărei exploatare le-ar putea crește nivelul de trai în viitorul apropiat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!