Arad. Prima sancţiune pentru Compania de Apă, responsabilă pentru poluarea canalului Mureşel, a fost dată de către Garda de Mediu. Au de plătit 30 000 lei pentru deversarea apelor uzate din cartierul Micălaca în apele canalului. Poluarea a fost descoperită în 25 martie în urma unui telefon primit de către Garda de Mediu de la un locuitor din zona străzii Ineului (care a sunat şi la redacţia Jurnal arădean). Din informaţiile noastre însă, deversarea a început încă din 18 martie fără să existe vreo înştiinţare scrisă către ANIF, deşi se pare că a fost făcută una telefonică. Dar cum hârtiile fac mai mult ca orice vorbă spusă, reiese că cei de la Compania de Apă au luat decizia de a arunca dejecţiile în Mureşel fără nicio aprobare. De capul lor. Şi au reuşit.
Analizele făcute de Agenţia de Protecţia Mediului Arad, în patru puncte ale canalului (podeţ – strada Ineului, intrare incinta CET Hidrocarburi, stăvilar – zona Polivalentă şi strada Călimăneşti – cămin) indică depăşiri majore la CBO5 (consum biochimic de oxigen la cinci zile) de la valoarea de referinţă de 25,0 mg oxigen/l la 362 la intrarea în incinta CET sau 300 mg oxigen/l, la stăvilar. Depăşiri au fost înregistrate şi la parametrii CCOCr (indică gradul de poluare al apei cu materie organică) unde valoarea etalon de 125 mg oxigen/l a ajuns la 627,3 mg oxigen/l în zona podeţului de pe Ineului sau 665,3 mg oxigen/l. Şi tot despre valori mult peste media admisă se poate vorbi şi în cazul suspensiilor, care reprezintă substanţele insolubile din apa uzată unde valoarea etalon de 35 mg /l a ajuns la 278 mg/l în zona podeţului. Probe similare au fost făcute şi de către Compania de Apă şi filiala Arad a Apelor Române.
În cursul zilei de astăzi sunt aşteptate rezultatele analizelor peştilor morţi luaţi ca probe de către Direcţia Sanitar Veterinară.
Povestea însă nu se opreşte aici, pentru că aşa cum ştiţi, luni Compania de Apă a luat decizia (în urma unei avarii la conducta care ducea dejecţiile în Mureşel) de a deversa apa uzată din cartierul Micălaca direct în râul Mureş. O poluare constantă cu 20l/s de dejecţii, 24 de ore din 24. Deocamdată nu a fost avansat nici un termen pentru oprirea acestei poluări. Vor urma probabil şi alte sancţiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!