ARAD. Falimentul unuia, chilipirul altuia. Compania de Apă Arad va achiziţiona, la jumtate de preţ, o serie de bunuri care au aparţinut companiei Aqua Trans Mureş, ultima aflată în faliment. De aproximativ opt luni de zile, judecătorii Tribunalului Arad au hotărât deschiderea procedurii falimentului împotriva Aqua Trans Mureş SA. Lichidatorul judiciar al companiei, respectiv Expert SPRL, a organizat trei licitaţii pentru valorificarea bunurilor deţinute de firma falimentară. Numai că, având doar bunuri destinate furnizării apei, care ar putea fi dorite numai de societăţi din domeniu, nici măcar o firmă nu s-a arătat interesată de licitaţiile organizate de lichidatorul judiciar. Pe fir a intrat, însă, Compania de Apă Arad, care a „mirosit” posibilitatea unor achiziţii la preţ de nimic. Drept urmare, lichidatorul judiciar a trimis o invitaţie către Compania de Apă prin care o cheamă la procedura de valorificare a activelor Aqua Trans Mureş.
“Compania de Apă Arad S.A a analizat oportunitatea achiziției prin prisma integrării bunurilor debitoarei în programele operaționale de dezvoltarea infrastructurii județene de apă, considerând necesară achiziționarea acestei investiții, având potențial de a constitui o bază tehnică a aprovizionării viitoare cu apă a unui număr de circa 30.000-40.000 de locuitori din partea de Nord Vest a județului Arad”, se arată în documentele Consiliului Judeţean Arad.
La jumătate
În urma unor corespondeţe purtate pe axa Compania de Apă Arad-Consiliul Judeţean Arad-Expert SPRL, reprezentanţii Companiei de Apă au transmis faptul că va achiziţiona bunurile scoase la licitaţie de către lichidatorul judiciar, dar numai cu o condiţie: să achite jumătate din preţul de pornire a licitaţiei. Ţinând cont de faptul că la trei licitaţii nu s-a prezentat nicio companie dornică să achiziţioneze vreun bun scos la vânzare, lichidatorul judiciar a decis să se mulţumească şi cu mai puţin, respectiv cu preţul oferit de Compania de Apă. Drept urmare, Expert SPRL a convocat Adunarea Generală a Creditorilor Aqua Trans Mureş pentru a le transmite acestora oferta primită, dar şi pentru a solicita aprobarea acţionarilor pentru valorificarea bunurilor. Drept urmare, în data de 8 iulie, acţionarii se vor întâlni în Adunarea Generală a Creditorilor pentru a decide ce se va întâmpla cu bunurile societăţii aflate în faliment. Teoretic, potrivit listei de achiziţii gândite de către cei de la Compania de Apă, pentru bunuri care au o valoare de inventar de 1,45 milioane de lei, se doreşte achitarea sumei de puţin peste 727.000 de lei.
Un vot asigurat
Din Adunarea Generală a Creditorilor face parte şi Consiliul Judeţean Arad, care este înscris în tabelul definitiv consolidat al debitoarei Aqua Trans Mureş. CJA are de recuperat de la firma aflată în faliment peste 405.000 de lei. Pentru a se asigura că va primi măcar o parte din bani, reprezentantul CJA în Adunarea Generală a Creditorilor va vota „pentru” în privinţa achiziţiei bunurilor de la Aqua Trans Mureş de către Compania de Apă Arad.
Apă pentru Ungaria
SC Aqua Trans Mureş SA a fost înfiinţată în parteneriat de către Consiliul Judeţean Arad şi Consiliul Judeţean Bekes, din Ungaria. Această societate urma să administreze vânzarea apei potabile de către judeţul nostru spre judeţul vecin din Ungaria. În anul 2011 a fost înfiinţată firma şi au fost semnate documentele prin care Aradul se angaja să livreze apă potabilă. Ulterior, au început lucrările de realizare a instalaţiei, fiind vorba despre o conductă de 33 de kilometri care urma să transporte apa spre 60 de localităţi din judeţul Bekes. Întreaga lucrare, în valoare de zece milioane de euro, urma să fie susţinută financiar de vecinii din Ungaria. Potrivit informaţiilor noastre, marea majoritate a conductei a fost introdusă în subsol, reţeaua fiind aproape finalizată până la frontieră. În anul 2016, actualul preşedinte al CJA, Iustin Cionca, a avut mai multe întâlniri cu autorităţile din Ungaria, atunci anunţându-se faptul că, până la data de 31 decembrie 2016, instalaţia urma să devină funcţională.
Discuţiile dintre Guvernele României şi Ungariei nu s-au concretizat. Pentru că, trebuie precizat, o astfel de tranzcaţie trebuia aprobată de cele două Executive. „Atât partea română, cât şi partea maghiară au capacitatea finalizării la termen a contractului, dar livrarea efectivă a apei este condiţionată de acordul inter-guvernamental”, anunţau în iulie 2016 reprezentanţii CJA. Şi, de atunci, s-a tot aşteptat acordul care nu a mai venit niciodată, iar Aqua Trans Mureş a intrat în faliment.
Trimite articolul
XPentru aceasta achizitie,probabil ca vor mari din nou pretul la apa rece.
-
Mai bine sa lucreze cu resturile ramase de pe vremea impuscatului, nu? Si sa munceasca toti gratis, solutiile folosite la tratare sa fie obtinute de voi, gratis, prin furt!