ARAD. Arădenii au avut o ofertă pestriță pentru Camera Deputaților. 33 de formațiuni, uniuni, alianțe, partide și asociații s-au înscris în cursa electorală. Fiecare a crezut în șansa de a fi ales, în dreptul de a candida și în cele din urmă micii competitori și-au împărțit câteva sute de voturi. Datele Autorității Electorale Permanente arată că cele mai puține voturi, în Arad, au mers către Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – 11 voturi, urmați de Uniunea Democrată Turcă din România – 25 de voturi și Uniunea Polonezilor din România – 26 voturi. Sub 50 de voturi au mai adunat și Uniunea Croaților din România – 37, Uniunea Elenă din România – 48 și Asociația Italienilor din România – 48 de voturi. În continuare câte o „mână” de voturi au strâns: Federația Comunităților Evreiești din România – 54, Uniunea Armenilor din România – 78 voturi și Asociația Macedonilor din România – 94.
Peste pragul de 100
Cine a mai vrut să ajungă în Parlament? Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” – 180 voturi, Uniunea Sârbilor din România – 159 voturi, Asociația Liga Albanezilor din România – 108 voturi, Uniunea Ucrainenilor din România – 104 voturi, Uniunea Culturală a Rutenilor din România – 134 voturi, Partidul Noua Dreaptă – 195 voturi.
Mergând pe filonul alegătorilor etnici, cele mai multe voturi au reușit să adune Uniunea Bulgară din Banat – România – 275 voturi, Forumul Democrat al Germanilor din România – 223 voturi și Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România – 336 voturi.
28 de candidaturi în 2016
În 2016, pe listele pentru Camera Deputaților în Arad au fost înscrise 28 de formațiuni politice, 19 dintre aceste obținând sub 1% din voturile valabil exprimate. În urmă cu 4 ani cele mai puține voturi au mers către Uniunea Polonezilor din România – 30 de sufragii; Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a adunat 37 de opțiuni electorale. Tot sub 100 de voturi au mai avut Asociația Liga Albanezilor din România – 69 voturi, Asociația Italienilor din România – 63 voturi, Uniunea Armenilor din România – 63 voturi și Uniunea Croaților din România – 37 voturi. În urmă cu 4 ani, la Camera Deputaților a candidat și Lia Ardelean din poziția de independent, acestea adunând însă doar 1.605 voturi – 1,15% din totalul voturilor valabil exprimate.
Mandatele minorităților
Constituția României asigură câte un loc în Camera Deputaților pentru partidele și asociațiile culturale ale minorităților etnice din România. În 2016 minoritățile naționale au avut 17 reprezentanți în Camera Deputaților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!