Două blocuri cu 13, respectiv 16 niveluri ar urma să fie construite în zona Polivalentă, pe o suprafaţă de aproximativ jumătate de hectar. Terenul e amplasat pe Calea Iuliu Maniu nr. 90-94 şi este proprietatea lui Mihai Pașca şi Florin Paşca, proiectul aflându-se în prezent în procedura transparenţei decizionale. Potrivit calendarului estimat al investiţiei, finalizarea lucrărilor de realizare a „complexului multifuncțional” ar urma să aibă loc peste cinci ani.
Pe 1 noiembrie, Primăria Arad a afişat la transparenţă proiectul de hotărâre CLM privind aprobarea PUZ şi RLU aferent: „Construire complex multifuncțional”. Potrivit documentaţiei, complexul va cuprinde două imobile S+P+M1+M2+9-12E cu următoarele funcţiuni: spaţii destinate locuirii colective, spaţii de birouri + spaţii destinate prestărilor de servicii de interes general, spaţii comerciale, parcare auto – subterană (178 de locuri; se asigură 1,5 locuri de parcare/unitate locativă), parcări şi circulaţii carosabile supraterane (34 de locuri de parcare), amenajare accese carosabile şi pietonale, circulaţii pietonale, construcţii şi dotări tehnico-edilitare, sistematizare teren, spaţii verzi amenajate.
„Complexul multifuncţional previzionat a fost conceput ca un ansamblu construit multietajat, având funcţiunile principale dispuse pe verticală după cum urmează: *la subsol – parcare colectivă + spaţii gospodăreşti şi edilitare; *la parter – spaţiu comercial + spaţii publice amenajate în aer liber; *la mezanin 1 şi 2 – spaţii pentru servicii de interes general; *la nivelurile 4-12 – locuinţe colective. Având în vedere actuala configurare urbanistică a zonei, apreciem că insertul urban propus prin prezenta documentaţie va avea un impact favorabil asupra imaginii urbane a ansamblului construit existent în zonă. Din punct de vedere social, funcţiunile propuse a fi agreate în Complexul previzionat vor genera o mai bună deservire a populaţiei, atât la nivelul zonei, cât şi la nivelul întregului municipiu, contribuind la completarea şi diversificarea paletei de servicii existente în zonă” – se arată în Memoriul Tehnic Explicativ aferent investiţiei.
Verde pe teren, nu şi în acte
Încă de când s-a vorbit pentru prima dată despre acest proiect, au apărut şi nemulţumirile legate de desfiinţarea spaţiului verde în favoarea unor noi construcţii. Asociaţiile de proprietari ale blocurilor din vecinătatea viitorului complex multifuncţional au transmis oficial aceste nemulţumiri autorităţilor. Dar fără succes, căci… faptul că parte din terenul în cauză este folosit ca zonă verde nu îi conferă automat statut juridic de spaţiu verde aparţinând domeniului public. Terenul în suprafaţă de 4.924 de metri pătraţi este proprietate privată a beneficiarilor, dobândit prin cumpărare, liber de sarcini, având categoria de folosinţă „curţi construcţii”.
„Terenul nu are regimul juridic de spaţiu verde, ca atare nu este evidenţiat în Regsitrul Local al Spaţiilor Verzi din Municipiul Arad. Categoria de folosinţă a terenului este Curţi Construcţii, astfel cum rezultă din Cartea Funciară a imobilului. În consecinţă, nu ne aflăm în situaţia unei schimbări a regimului juridic/ încadrării juridice a terenului din spaţiu verde într-un teren cu altă destinaţie” – li s-a explicat asociaţiilor de proprietari.
În prezent, aproximativ 59% din suprafaţa terenului – 2.892 de metri pătraţi, mai exact – este ocupată de „zone verzi amenajate”. În urma realizării investiţiei propuse, suprafaţa de spaţiu verde de la nivelul terenului se reduce la 905 metri pătraţi (18% din suprafaţa totală), la aceasta adăugându-se – ţine să precizeze investitorul – 112 metri pătraţi la nivelul parterului şi 1.927 de metri pătraţi la nivelul terasei peste mezaninul M2, rezultând 2.944 de metri pătraţi. Deci chiar mai mult decât în prezent…
Calendarul investiţiei
Investitorul speră ca după aprobarea PUZ-ului „Construire complex multifuncţional” în CLM, în martie 2024 să obţină certificatul de urbanism pentru categoriile de lucrări necesare investiţiei, şi anume: *autorizarea şi realizarea infrastructurii edilitare în corelare cu utilităţile din zonă; *autorizarea şi realizarea remodelării prospectului Aleii Călimăneşti şi a acceselor carosabile şi pietonale şi a racordurilor rutiere la carosabilele Aleii Călimăneşti şi Căii Iuliu Maniu; *autorizarea şi realizarea Complexului Multifuncţional previzionat, cu regim construit maxim S+P+M1+M2+9-12E; *autorizarea şi realizarea parcării publice, ofertate de beneficiar, în măsura în care Autorităţile Administraţiei Publice Locale vor aprecia ca oportună implantarea acestei dotări în zonă; *realizarea spaţiilor verzi şi a plantaţiilor din incinta reglementată în conformitate cu prevederile HCLM 572 din 26 octombrie 2022.
În decembrie 2024 ar trebui obţinută Autorizaţia de Construire pentru realizarea infrastructurii edilitare şi a căilor de acces, iar în martie 2025 se doreşte începerea lucrărilor de realizare a infrastructurii edilitare şi a căilor de acces. În decembrie 2025 e prevăzută obţinerea Autorizaţiei de Construire pentru realizarea Complexului multifuncţional, lucrările efective urmând să înceapă în martie 2026 şi să se încheie în septembrie 2028. În octombrie 2028 e programată recepţia lucrărilor necesare investiţiei şi intabularea în Cartea Funciară.
Transparenţa
Documentaţia aferentă proiectului „Construire complex multifuncţional” (Calea Iuliu Maniu nr.90-94) poate fi consultată pe pagina de internet a Primăriei sau la sediul instituţiei, Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, luni, marți şi miercuri, între orele 8:30-16:00, joi, între orele 8:30-17:30, vineri, între orele 8:30-13:30. Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect se pot depune până la 11 noiembrie 2023 prin formularul online disponibil pe pagina de internet a Primăriei, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: dezbaterepublica@primariaarad.ro sau prin poştă, pe adresa Primăriei Municipiului Arad, Bulevardul Revoluţiei nr.75. Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 11 noiembrie 2023.
Trimite articolul
XIar fac săracii icter de ciuda🤣
-
Păi este terenul “săracilor”,nu al mafiei locale..
Și bineînțeles gunoaiele vor aproba proiectul altor gunoaie !
Chiar nu era zona verde ?
-
Cui ii pasa, daca iese spert gras ? Ca doar Primarul si CLM nu sunt incoruptibili. Acest atac la spatiul verde nu este pe gratis.
Poate ar fi mai potrivit acolo sa fie un mausoleu al liberalilor,căci au adus orașul la sapa de lemn. Iar arădenii merita sa aibă ce au votat.
Faptul ca terenul este folosit ca spatiu verde nu ii confera statutul juridic de spatiu verde…Interesant. Arborele in botanica este o planta perena cu un trunchi lemnos , dar statutul lui juridic este un bloc. E absolut logic…
Lupta impotriva spatiilor verzi se poarta cu succes. Idem pentru spatiile de parcare. Cum de a ajuns un teren proprietatea municipiului “proprietate particulara” ? Se repeta cazul Nadas ? Roh hotarare CLM ca spatiul in cauza sa ramana spatiu verde sau parcare pentru Polivalenta. Sper ca d-l Primar va actina, in sfarsit, si nu va sta comod in fotoliu, ca de obicei.
-
no amu si tu , a ajuns terenul la privat si gata ce te tăt bagi. ha!ha!
-
Vreau sa ma parchez in zona, ca sa vad competitiile sportive din sala Polivalenta. Stiti unde vr parca autocarele cluburilor sportive ? Daca asa continua, la Timisoara sau Oradea, ca tot au depasit Aradul, din toate privintee, cu 50 de ani (cel putin)
-
daca investitia va arata ca in randare e un lucru bun pentru Arad. Nu prea aveam investitii moderne si de calitate. Doar ciurucurile alea de Areduri care sunt si urate si de calitate proasta. dar pentu ca nu este alternativa, se cumpara. Și blocul de la 101 micalaca e urat. In arad se construieste ieftin si oamenii cumpara pt ca nu prea este concurența pe piata.
Daca era ceva nelegal la mijloc cred ca se clarifica deja la cate procese au fost acolo … Pana la urma e terenul oamenilor … daca fac ceva frumos si care sa devina reprezentativ pentru Arad, aș zice ca nu ar fi rau. Nu se construieste nimic de calitate si impozant în Arad
La așa termene de realizare a investiției mai bine lasati-o balta.!!!! Nu sunteți serioși ori nu aveți resurse.!!!
Un proiect bine venit, bine gțndit.. Eu propun mai deperte. Unde mai există 1 (unu) metru pătrat de spațiu verde să fie acoperit cu asfalt sau betoane pentru ca tot Aradul să capete o culoare splendidă de gri.
PS. Apropos unde vor merge boschetarii să se pișe ?
Inginerie imobiliară ditijată de cj arad,consilierii care au votat ar trebui băgati la bulău,politia si procurorii au facut pe ei de frică
Arată bine proiectul. Dacă s-ar realiza ca in poze ar fi un plus pentru Arad. E un oras in care nu s-a construit nimic notabil de zeci de ani. Poate stadionul. În rest doar supermaketuri și urâțeniile de Ared. E bine că renovăm fațadele dar e nevoie si de nou în Arad. Dacă ne uităm la Timișoara nu îi mai ajungem în 50 de ani la ce au construit în ultimii 5 ani,
Mor de ciuda amaratii care stau intr o cutie de chibrituri comunista si aia cumparata pe bani de un frigider de pe vremea lui Iliescovici ….
E propietate privata ? … e ! atunci de unde pana unde rautatea asta si pretentia ca propietarul sa faca cu bunul lui doar ce doreste vecinul ??? vecinul care nu are absolut nici un drept asupra acelui teren insa are pretentia ca acel teren sa ramana asa cum e deoarece el acolo isi scoate potaia dimineata sa isi faca nevoile ?
-
Nu e proprietate privată, ci PROPRIETATE FURATĂ!
Prima dată prezintă-i istoricul de “privatizare” și-apoi stăm de vorbă.