ARAD. Ministerul Sănătății ar fi renunțat la o serie de investiții cu finanțarea prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unui document transmis Comisiei Europene de Guvernul României. Pe componenta de sănătate, vorbim despre șase spitale noi din România, promise comunităților locale, printre care se numără și noul Complex Matern Pediatrie de la Arad, în condițiile în care autoritățile locale au semnat deja contractele de finanțare cu Guvernul.
Mai mult decât atât, nu a existat în prealabil nicio discuție cu cei din teritoriu, a fost practic o decizie luată în spatele ușilor închise ale mai marilor din Sănătate, fără consultări în acest sens. Cum au fost alese cele șase spitale care ar putea pierde finanțarea prin PNRR nu a explicat în detaliu nimeni din Ministerul Sănătății. Singura justificare ar face referire la riscul ridicat ca aceste investiții să nu fie finalizate până în 2026. Pe lista spitalelor noi, se află 27 de investiții, unele dintre ele cu valoare mai mare decât Complexul Matern Pediatrie și, evident, se naște întrebarea, la care nu a răspuns încă nimeni, cum și de ce putem fi siguri că în cazul celor 21 de spitale rămase pe listă lucrările se vor încheia în 2026.
Nu se reziliază unilateral
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, cel care a ținut cu dinții de acest proiect, spune însă că Aradul nu va renunța la această investiție, pentru care chiar miercuri se va semna proiectarea tehnică, cu firma care a câștigat licitația:
„Consiliul Județean Arad are un contract de finanțare semnat cu Ministerul Sănătății. Așadar, nu poate să vină ministerul sărezilieze unilateral contractul. Estenevoie și de acceptul nostru. Înțeleg din declarația domnului Rafila că intenționează să mute anumite obiective pe alte surse de finanțare. Până la urmă, este mai puțin important din ce surse se va finanța această investiție. Important este să se construiască cât mai repede pentru că vechiul matern a fost retrocedat. Așa cum am mutat o dată investiția de pe finanțare prin Compania Națională de Investiții pe finanțare prin PNRR îl vom muta și pe alta susrse de finanțare dacă va fi interesul nostru. În orice caz, miercuri voi semna contractul de proiectare tehnicăce are un termen de realizare de maximum 6 luni, iar apoi vom face licitația pentru execuție.”
Între necesitate și… miză politică
Fără doar și poate, o eventuală pierdere a finanțării pentru Complexul Matern Pediatrie ar reprezenta un eșec de răsunet pentru întreaga clasă politică arădenă, nu doar penru conducerea CJA. Pentru că realizarea spitalului nu este nici pe departe un moft sau un obiectiv menit să ridice scorul electoral al vreunei grupări. Maternul este o necesitate stringentă pentru comunitate, având în vedere condițiile improprii oferite de infama clădire de pe strada Episcopiei. Care, pe lângă că a fost retrocedată fostului proprietar, nu oferă nici condițiile care ar fi de dorit să existe într-un spital adevărat.
Până la urmă această scoatere de la finanțare, care pare pur și simplu, aleatorie, poate avea ca substrat lobby-ul inexistent al parlamentarilor arădeni legat de realizarea acestui obiectiv. Sigur că în momentul de față Ministerul Sănătății este în ograda PSD, însă lipsa de voce la București ar fi de imputat mai tuturor celor care au o singură misiune cu adevărat importantă în Parlament. Și anume, susținerea tuturor proiectelor benefice pentru comunitatea arădeană, indiferent de coloratura politică. E greu, însă, pentru că, de cele mai multe ori aleșii noștri dovedesc o oarecare micime în gândire și mai degrabă ar sărbători eșecul altui partid, în detrimentul binelui comun.
Fără culoare politică
Și totuși, Rafila ne asigură pe Facebook că nu vorbim de culori politice în selecția făcută din pix și fără explicații:
„Pacienţii români nu au culoare politică! Ministerul Sănătăţii nu a pierdut niciun obiectiv care putea fi finanţat din PNRR. La începutul anului 2023, Comisia Europeană a solicitat României reducerea bugetului alocat prin PNRR. Ministerul Sănătăţii, la fel ca alte ministere beneficiare (Ministerul Mediului, Ministerul Digitalizării, Ministerul Energiei şi Ministerul Transporturilor), a trebuit să reducă fondurile alocate programului conform solicitării, fără a pune în pericol vreun obiectiv de investiţii din sănătate!”
Potrivit acestuia, toate spitalele aprobate pentru finanţare de Ministerul Sănătăţii, indiferent de judeţul sau oraşul în care sunt situate, se vor construi, majoritatea cu fonduri din PNRR, şi câteva cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.
Complexul, în cifre
Valoarea Complexului Matern Pediatrie finanțată prin PNRR este de 93,6 milioane de euro (462.186.075 de lei), adică 95% din bugetul total al proiectului de 98,5 milioane de euro (486.511.658 de lei). Noul spital va îngloba toate specializările pentru copii. Aria desfășurată a complexului va fi de 25.165 de metri pătrai şi aria utilă de 18.256 de metri pătraţi.
„Clădirea va cuprinde: Secţia Pediatrie I destinată grupei de vârstă 0-3 ani; Secţia Pediatrie II destinată grupei de vârstă 3-18 ani; Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică; Bloc Operator; Chirurgie Pediatrică; Secție Anestezie și Terapie Intensivă destinată grupelor de vârstă 0-18 ani de tip medical, cât și chirurgical, și destinată pacientelor din Secția Obstetrică Ginecologie; Serviciul Sterilizare; Farmacie; Secția Obstetrică- Ginecologie (Compartimentul Obstetrică se împarte în Obstetrică patologică și Obstetrică fiziologică), cu bloc de nașteri şi bloc operator; Secția Neonatologie, Compartimentul Biberonerie, Ambulator integrat; Serviciul Epidemiologie; Spitalizare de zi; UPU pediatrie; Camera de gardă pentru Secția Obstetrică- Ginecologie; UTS; Serviciul Radiologie; Serviciul de internare – externare pacienți; Unitatea de igienizare sanitară pentru pacienți (garderobă pacienți); Vestiar pentru personal”, anunţă cei de la Consiliul Judeţean.
Complexul Matern-Pediatrie va avea un număr de 312 paturi în regim de spitalizare continuă, după cum urmează: Secţia Pediatrie I – 40 de paturi; Sectia Pediatrie II – 46 de paturi; Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică – 45 de paturi, din care 10 paturi pentru aparţinători; ATI adulţi – 6 paturi; ATI copii – 5 paturi; Secţia Neonatologie – 80 de paturi, din care 15 paturi terapie intensivă nou născuți, 15 paturi prematuri și 15 paturi aparținători; Secția Obstetrică Ginecologie – 90 de paturi. Spitalul va avea și un număr de 23 paturi pentru spitalizare de zi.
Trimite articolul
XToată lumea de-acord că acest Iustin Cionca are mutră de incult?!…
-
Doctor Chelner,ipocrit ,incult,intelect redus,cumpărător de diplome de panoplie…..așa oameni așa oraș și județ
Doar că din PNNR nu se pot sifona bani 💰
Fara doar si poate acest Cionca are realizari in ce priveste dotarea cu aparartura medicala a Spitalului Judetean,orice s-ar spune . Insa un esec in problema finantarii constructiei Spitalului Matern Pediatrie anuleaza daca nu total,cel putin in parte meritele anterioare,si asta ar duce la pericol in alegerile ce vor urma,caci aradenii nu mai vad nimic buna la liberali,niste ciolanari incepind de la parlamentari pina la ultimul portar de consiliu judetean.
cionca spune ca e mai bine de fapt ca se poate fura mai usor !
Cum zice Cionca noi mergem mai departe cu proiectarea că doar ….. pentru aceasta au fost primită dacă nu vrea să o dea înapoi.
Grele vremuri pentru PNL acum când sacul cu bani de la buget este cam gol și urmează alegeri la anul când ar trebui să înceapă șantiere în toate comunitățile conduse de primari PNL.
Cum spunea Cionca odată nu este problemă bani că putem facem împrumuturi la bănci pe bani fraerilor și apoi să punem taxe noi sau să le creștem pe cele actuale să plătim ratele și dobânzile.
După noi potopul.