Compozitor și Consul Onorific al României la Winchester (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), Călin Humă va ajunge în fața publicului arădean duminică, 15 mai, de la ora 15, în sala mare de concerte a Palatului Cultural. „Concertul pentru vioară și orchestră”, al cărui partitură solistică este abordată în versiunea de referință a admirabilului violonist Alexandru Tomescu, va fi programat alături de suita simfonică „Dacian Dance Suite”, într-un eveniment concertistic al orchestrei simfonice, desfășurat sub bagheta dirijorului britanic Christopher Petrie.
Evenimentul precedă concertele de la Paris (Palatul Béhague, 19 mai) și Bonn (Casa Horst, 20 mai), consemnând invitația adresată Filarmonicii din Arad pentru debutul proiectului cultural internațional „Art in Conversation”, care celebrează legăturile dintre țări, făcute pe filonul culturii românești, prin artiști români în jurul lumii.
Călin Humă s-a născut la Iași și trăiește de peste două decenii în Marea Britanie. Plasat între două universuri lirice, cel românesc și cel britanic, compozitorul se inspiră din amândouă, materializându-și impulsurile creatoare în ópusuri simfonice, precum Simfonia nr. 1, „Carpatica” și Simfonia nr. 2 „Hampshire”.
Violonistul Alexandru Tomescu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat sub îndrumarea lui Ștefan Gheorgiu. Unul dintre cei mai renumiți violoniști români ai momentului, Tomescu a obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) şi Tibor Varga (2001). În paralel, a urmat cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers, cu Thomas Zehetmair şi Werner Scholz. În ultimii ani a ajuns cunoscut în special datorită faptului că a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius, care anterior i-a aparținut lui Ion Voicu.
Cel de-al treilea invitat al zilei de duminică este Cristhopher Petrie. Muzica sa a fost descrisă drept „…bântuitoare, pulsatorie și primordială…” de prezentatorul BBC Radio 3, Max Reinhardt, și „foarte impresionantă”, de Sir Peter Maxwell Davies. Concertele sale au inclus unele dintre cele mai importante ansambluri europene, precum BBC National Orchestra of Wales, Royal Philharmonic Orchestra, London Sinfonietta, Lithuanian State Symphony Orchestra și Tonkünstler Orchestra (Austria).
Citiți principiile noastre de moderare aici!