Ion Vidu este de origine arădean, născut în data de 17 decembrie 1863 în satul Mânerău, comuna Bocsig, jud Arad. Face studii muzicale la Arad, Caransebeş şi Iaşi, devenind profesor de muzică. A predat la licee din Arad şi Lugoj, pentru competenţa şi seriozitatea lui fiind numit în anul 1928 inspector general pentru muzică al şcolilor normale din România.
Trăind în atmosfera muzicală deosebit de prolifică a Lugojului, în care străluceau Bredicenii, urmaţi apoi de Filaret Barbu şi Zeno Vancea, Ion Vidu s-a remarcat ca dirijor de cor şi compozitor, opera sa componistică fiind foarte variată: piese corale de inspiraţie folclorică, cu tematică istorică, muzică de teatru, compoziţii pentru pian şi orchestră, etc.
Domeniul muzical asupra căruia se apleacă foarte atent şi în care excelează este muzica religioasă de cor, peste 350 de coruri şi fanfare din Banat preluînd în repertoriu creaţii ale lui Ion Vidu, rămase şi azi ca piese de referinţă.
Ca o recunoaştere a muncii sale, este ales preşedinte al nou-înfiinţatei Asociaţiuni a corurilor şi fanfarelor române din Banat (1922), înfiinţând şi o asociaţie pentru ajutorarea elevilor talentaţi la muzică.
Ion Vidu a fost un mare patriot, fervent apărător al drepturilor naţionale ale românilor din Imperiul Austro-Ungar şi a militat pentru apropierea de fraţii din celelalte provincii româneşti într-o Românie mare şi unită. A folosit cântecele româneşti ca armă de luptă pentru eliberarea socială şi naţională a românilor ardeleni şi bănăţeni şi ca factor de evidenţiere a originii lor unice daco-romane. Marele istoric Nicolae Iorga spunea: “Prin cântecul pe care l-a cules, l-a armonizat şi l-a răspândit în tot cuprinsul pământului românesc, Ion Vidu a fost un factor de unitate naţională şi un educator”
Pentru meritele sale pe tărâm cultural, educaţional şi patriotic, a fost distins cu diferite ordine şi medalii, printre care Ordinul “Steaua României” şi, post-mortem, Ordinul “Regele Ferdinand”, cea mai importantă distincţie românească din perioada interbelică.
Să fim mândri de Ion Vidu şi să-i păstrăm memoria binecuvântată, un om de faimă despre care generalul veteran muzicolog Viorel Cosma, în cartea “Un maestru al muzicii corale: Ion Vidu” spunea “El vine din spatial arădean şi se consacră în spaţiul bănăţean, ca un demn şi iubitor fiu al plaiurilor româneşti, pe care le-a cântat cu măiestrie în operele sale”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Citiți principiile noastre de moderare aici!