Achiziţia de coşuri de gunoi stradale pentru comuna Archiş ar putea ajunge pe masa procurorilor, pentru că ridică multe suspiciuni privind legalitatea. Primarul Nicolae Valea (PSD) a comandat la o firmă nu mai puţin de 760 coşuri din plastic, cu accesoriile necesare, precum stâlpi şi sistemele de prindere, pentru care trebuie să achitate facturi de 678.000 de lei, deşi nu s-a organizat nicio licitaţie publică. Conform calculelor, fiecare coş de gunoi a costat peste 800 de lei, în condiţiile în care pe internet firmele vând produse similare cu 150 – 200 de lei, cu tot cu accesorii.
Dincolo de faptul că localnicii nu consideră că investiţia era prioritară, grav este că nu a fost supusă nici aprobării Consiliului Local, asta deşi valoarea achiziţiei este de trei ori cât veniturile proprii ale comunei în 2017, în sumă de 220.000 de lei.
Stau în depozite
Comuna este formată din satele Archiş, Bârzeşti, Groşeni şi Nermiş, iar numărul total al gospodăriilor este de 640. Satele adună 1500 de locuitori, ceea ce însemană că Primăria a alocat un coş de gunoi stradal la fiecare doi locuitori, situaţie care probabil nu se mai regăseşte nicăieri în ţară. Există doar câteva străzi în cele patru sate, cu o lungime totală mai mică de 20 de kilometri, iar pe toate au fost instalate coşuri la 100 de metri distanţă unul de celălalt. În unele locuri, distanţa dintre acestea este de câţiva metri. Chiar şi aşa, nu a fost loc pentru instalarea celor 760 de bucăţi, astfel că peste 400 au rămas într-un depozit al Primăriei.
Au rămas datori
Coşurile au fost livrate în perioada 2013 – 2015 de firma CCFRSA Marfă SRL, din Bucureşti, care ar fi primit comanda doar verbal de la primar. Au fost emise trei facturi, dar Primăria a achiat parţial doar prima factură. A plătit în total 206.000 lei şi a rămas datoare cu peste 470.000 de lei, astfel că firma a deschis un proces, pe care l-a câştigat în 2016 la Tribunalul Arad. Recent, a început şi executarea silită, datoria comunei ridicându-se acum la 630.000 lei, cu dobânzi, penalităţi, cheltuieli de judecată şi executare silită.
Explicaţiile edilului
Primarul Nicolae Valea a declarat că la momentul achiziţiei coşurilor de gunoi stradale a considerat investiţia ca fiind una utilă: “Aici la ţară e distanţă mai mare între case, sunt mai împrăştiate, şi am zis să punem coşuri peste tot, ca să aibă copiii unde să arunce când merg la şcoală. E drept, sunt cam multe, dar acum e târziu, nu mai avem ce face. Firma a câştigat procesul, în cadrul căruia noi am arătat că am făcut o comandă verbală de 350 de bucăţi, dar ei ne-au adus mai mult decât dublu. Instanţa le-a dat dreptate… Tot ce putem face acum este ca pe cele depozitate să le folosim când se strică acestea montate”, a spus edilul. Întrebat despre legalitatea achiziţiei, primarul nu e sigur dacă a respectat întocmai legea: “A fost cum a fost (achiziţia – n.r..), poate nu este chiar legal, nu ştiu ce să zic…”. Despre preţul mare al coşurilor, edilul nu a spus însă nimic.
Probleme sesizate Prefecturii
Primăria Archiş a mai fost în procedură de executare silită pentru neplata facturilor aferente unor lucrări de asfaltare, în sumă de aproximativ 570.000 de lei. Procedura a fost suspendată recent, după ce conturile au fost poprite, iar firma şi-a recuperat banii.
Din informaţiile obţinute de Jurnal Arădean şi Aradon, la Prefectura Arad au ajuns, în ultimele săptămâni, informaţii despre mai multe presupuse ilegalităţi comise în Primăria Archiş. Este vorba de o petiţie a unui consilier local şi de o adresă transmisă de către secretarul Primăriei. Se vorbeşte despre angajări ilegale, investiţii care nu au fost suspuse aprobării Consiliului Local, achiziţii fără licitaţie şi chiar fără contracte, decât în baza unor procese verbale, întârzieri la plata salariilor către angajaţi din cauza datoriilor comunei, care s-ar ridica la aproape un milion de lei, dar şi despre executări silite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!