8.285 de noi cărți funciare ale imobilelor din Ghioroc, însumând 4.867 de hectare au ajuns în posesia autorității locale din comuna arădeană, fiind transmise de către OCPI Arad. Noile cărți funciare sunt rezultatul unei lucrări ample de cadastrare generale a comunei, documentele fiind eliberate gratuit pentru cetățeni prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023, susținut de Guvernul României, finanțarea fiind asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.
Evenimentul înmânării cărților funciare a avut loc în prezența președintelui – director general ANCPI – Laurențiu Alexandru Blaga, președintelui CJA – Iustin Cionca, subprefectului Aradului – Olimpia Popa, directorului OCPI Arad – Tatiana Clepe și primarului comunei Ghioroc – Corneliu Popi Morodan. „Am făcut deja pași importanți pentru ca Programul național de cadastru și carte funciară, susținut de Guvernul României, să progreseze. Modificarea legislației, simplificarea procedurilor și motivarea celor implicați în acest proces sunt, zic eu, cele mai importante activ la acest Program, am introdus noi beneficii. Astfel, autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților care aparțin primăriilor sau se aflăîn patrimoniul statului”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga.
La rândul său, Tatiana Clepe, directorul OCPI Arad a specificat: „OCPI Arad a înregistrat, prin PNCCF, gratuit pentru cetățeni peste 156mii de proprietăți, dintre care aparoximativ 36 mii de cărți funciare au fost eliberate doar în anul 20202. Șase comune din județul Arad au fost scoase la licitație și vor fi cadastrate integral, cu fonduri europene, prin POR 2014-2020. Pentru cinci dintre acestea deja au fost semnate acordurile – cadru. De asemenea, așteptăm lansarea celei de-a șaptea etape de finanțare, în cadrul PNCCF, întrucât multe primării din județ doresc să acceseze sumele care vor fi alocate de ANCPI”.
„Județul Arad se află pe locul cinci în țară la înregistrarea cadastrală. Este o poziție care ne onorează și sunt convins că în perioada următoare, datorită faptului că la guvernare se află un guvern care apreciază proprietatea, lucrurile vor evolua spre bine. Cunosc necesitatea cărților funciare din practică, deoarece am fost primar în localitatea Pecica. Pot să vă spun că a fost extraordinar din punctul colectării impozitelor, dar și al eliberării certificatelor de urbanism, pentru că toate aceste acte sunt extrem de importante. Atunci când vorbim despre fonduri europene primul lucru este proprietatea. Având intabularea tuturor proprietăților dați șansa fiecărui cetățean să acceseze fonduri europene. Aceasta este baza dezvoltării, iar eu vă felicit pentru reușită și pentru efortul depus!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
În prezent, din totalul de 78 de UAT-uri din județul Arad, cinci sunt cadastrate în proporție de 100%, iar în alte 73 se desfășoară lucrări de cadastru general.
Trimite articolul
XCare sunt celelalte 4 cadastrate 100%?
-
barsa, frumuseni, fantanele, siria