ARAD. Ambasada României la Tunis a anunţat recent posibilitatea înfrăţirii între comuna Petriş din judeţul Arad şi localitatea Takrouna, aflată la aproximativ 100 de kilometri de capitala Tunisiei. Anunţul a fost făcut în urma vizitei efectuate de Excelența Sa Dan Stoenescu, ambasadorul României la Tunis, în oraşul Enfidha – parte a guvernoratului Sousse.
„Am vizitat Takrouna, un mic sat din regiunea Sahel, situat la aproximativ șase kilometri vest de Enfidha, în direcția Zaghouan. Cu această ocazie, am exprimat interesul comunei Petriș, județul Arad și al doamnei primar Irina Lazăr-Onescu de a demara un proiect de înfrățire cu acest sat tunisian. Petriș este o comună din județul Arad, compusă din șase sate: Corbești, Ilteu, Obârșia, Petriș (reședința), Roșia Nouă și Seliște” – se arată în mesajul Ambasadei României la Tunis.
Deschidere culturală
Un rol important în încheierea acestui acord de parteneriat îl are profesoara şi scriitoarea arădeană Lia Faur, care predă în cadrul Lectoratului de limba română de la Universitatea El Manar din Tunis şi care este originară din comuna Petriş.
Iată ce ne-a declarat: „Takrouna este un sat vechi de origine berberă, cu 600 de locuitori, construit la două sute de metri altitudine, pe o stâncă veche de 2000 de ani. Simplu, cu case de piatră boltită, seamănă cu satele Roșia-Nouă și Obârșia, din comuna Petriș, prin relieful muntos și modul în care sătenii se luptă să-și păstreze tradițiile. Femeile țes preșuri colorate, „ponevi” li se spune la noi, lucrează pământul și fac turism cu mijloacele proprii și cu sprijin din partea comunității locale a comunei Enfidha. Prin această înfrățire ne gândim la deschiderea culturală a celor două comunități și la o serie de proiecte care să vină în sprijinul tinerilor, mai ales. Astfel, o prioritate pentru o bună comunicare este susținerea unuia sau a mai multor profesori tunisieni, vorbitori nativi de limba franceză, de a face cursuri intensive, o lună pe an, în comunitatea din Petriș” – a detaliat Lia Faur, pentru Jurnal arădean/ Aradon.
Trimite articolul
Xne infratim si cu urmasii berberilor ? mda! nu-i rau !
Felicitari doamnei primar ,care se zbate mult pentru ca locuitorii din comuna sa poata beneficia de o larga deschidere nationala si internationala.De asemenea doamnei profesoare Faur, care incearca sa duca in Tunisia realitatile satului romanesc…va doresc din suflet sa reusiti, iar multor primari din judet sa va urmeze exemplul, comunitatile lor ar avea doar de castigat …asta in loc sa se ocupe doar de razboaie politice …Cu respect si sa auzim numai de bine.