CĂPÂLNAȘ. Violonistul Valentin Șerban și artista vizuală Cristina Bobe propun un performance „care sfidează normele convenționale de ascultare și de interpretare a muzicii clasice”, în cadrul concertului Cu ochii larg închiși, ce se va desfășura pe 6 august, de la ora 16, la Spitalul de Psihiatrie din localitatea arădeană Căpâlnaș. Conceptul propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo de 60 de minute, interpretat de violonistul Valentin Şerban în întuneric complet și include unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic. Concertul este urmat de o discuție între artiști și public, pornind de la experiențele personale de interacțiune cu muzica în întuneric.
Spectacol experiment
„Evenimentul de față este un prim demers al artiștilor Cristina Bobe și Valentin Șerban de a experimenta modalități creative de a pune în valoare muzica clasică. Întunecarea completă a sălii de spectacol și implicarea auditoriului într-o experiență senzorială, fără să mai fie distras de stimulii vizuali, încurajează publicul să își îndrepte întreaga atenție asupra sunetului și să dea curs liber imaginației, toate acestea într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale”, spun organizatorii – cei de la Galeria Multidisciplinară Artera din București și Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș.
„Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poată fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogățită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuși”, spune Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului Artera | art + medicine.
„Nu se știe cine cântă”
Despre concept, violonistul Valentin Șerban spune că „Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât ți-ai imagina. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu”. Cât despre modul în care se va desfășura, de fapt, concertul, acesta declară că „Primim invitații, se sting luminile, iar la un moment dat începe și se aude muzica. Nu se știe clar de unde și nu se știe clar cine cântă, pentru că nimeni nu vede nimic, aceasta fiind și ideea”.
Compozițiile
Din programul concertului vor face parte compozițiile Partita nr. 2 în Re minor (Johann Sebastian Bach), Recitativ și Scherzo (Fritz Kreisler), Capriciile nr. 13 și 14 (Niccolo Paganini), Lăutarul (George Enescu) și sonata nr.4 în Mi minor (Eugene Ysaye).
Citiți principiile noastre de moderare aici!