ARAD. „Într-un program generos, în care totuși Simfonia a IV-a ceaikovschiană este gândită să fie punctul culminant al programului, ascultătorii pot reflecta asupra vieții zugrăvite de Ceaikovski, viața cu vicisitudinile și antinomiile ei, ce-i oferă compozitorului prilejul unor dezvoltări dramatice de mare tensiune afectivă, ce merg până la vehemența omului răzvrătit”, se spune în comunicatul – Filarmonicii.
Dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi alături de violonistul Florin Ionescu Galaţi semnează pe scenele româneşti de concert unul dintre tandemurile cele mai de succes. Cei doi artişti sunt invitaţii serii de 13 martie, de la ora 19, iar propunerea lor de program se adresează deopotrivă iubitorilor de inedit, cât şi acelora ataşaţi de titlurile marilor capodopere.
Considerate drept rarităţi pentru repertoriile de scenă ale ansamblurilor cu specific simfonic, Concertul pentru vioară în si bemol major de Giovanni Battista Pergolesi şi Sonata Trilul Diavolului de Giuseppe Tartini alimentează astăzi segmentul de muzică barocă din repertoriul numelor consacrate ale violonisticii mondiale. Propuse în această seară de violonistul Florin Ionescu Galaţi, ele sunt însoţite în prima parte a programului, de una dintre cele şase Sonate pentru coarde de Gioacchino Rossini (Sonata a III-a în do major), conturând o selecţie de prime audiţii plină de inspiraţie şi originalitate.
Programul simfonic de după pauză continuă cu Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski, prezentată acum în versiunea dirijorală a lui Ilarion Ionescu Galaţi, unul dintre cei mai apreciaţi maeştrii români de orchestră şi în mod cert un favorit al ansamblurilor şi al publicului.
Ilarion Ionescu Galaţi
Dirijorul şi violonistul Ilarion Ionescu Galaţi s-a născut la 17 septembrie 1937, la Iaşi. Absolvent al Conservatorului din Bucureşti în 1959, i-a avut ca profesori pe George Manoliu, Vasile Filip, Constantin Bobescu, Emanuel Elenescu, George Breazul şi Zeno Vancea. Ca violonist, Ilarion Ionescu Galaţi a câştigat în 1960 premiul I la Concursul George Enescu. A concertat în China, Mongolia, Franţa, Spania şi Rusia şi a realizat prima audiţie în România a Concertului nr.1 pentru vioară şi orchestră de Dimitri Şostakovici.
Cariera sa violonistică va fi completată în curând de cea dirijorală, studiile sale de dirijat fiind îndrumate între 1965 şi 1968 de Charles Munch şi Pierre Dervaux, la Ecole Normale Superieure de Musique din Paris. Au urmat apoi perioade de specializări, cu Leopold Stokowski la NewYork şi Eugen Ormandy la Philhadelphia.
În 1970, Ilarion Ionescu Galaţi a devenit prim dirijorul orchestrei Filarmonicii din Braşov iar în perioada 1988 – 1993 a deţinut funcţia de director general artistic al Filarmonicii din Istanbul. Iniţiator al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră, desfăşurat anual la Braşov, cu începere din 1970, Ilarion Ionescu Galaţi a fost şi directorul Concursului Internaţional de dirijat Dinu Niculescu.
Printre soliştii de marcă pe care i-a acompaniat se numără Ion Voicu, Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazar Berman, Dmitri Baskirov, Victor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Victor Pikaisen, Azla Erduran, Radu Aldulescu, Daniil Safran etc. A realizat înregistrări pentru posturile naţionale de radio şi TV din Suedia, Spania şi Grecia şi numeroase CD-uri, pentru casele de discuri Philips, Sipario Dischi şi Electrecord.
Maestrul Ilarion Ionescu Galaţi este invitat cu regularitate în juriile unor competiţii internaţionale de dirijat din Italia, Norvegia şi Turcia.
Printre realizările cele mai importante ale ultimilor ani trebuiesc menţionate: înregistrarea pe CD şi prezentarea în concert a cantatei Carmina Burana de Carl Orff, cu orchestra Filarmonicii din Istanbul şi corul Liceului German din Istanbul; concertele cu Orchestra Naţionala din Atena; prima audiţie în Turcia a Misei Tango de Luis Bacalov, alături de orchestra şi corul Filarmonicii din Istanbul (lucrare prezentată ulterior la Ankara şi la Bucureşti); spectacolul de operă Nunta lui Figaro, în regia lui Carmen Dobrescu, la Teatrul Liric din Braşov, urmat de o serie de reprezentaţii în Austria ( Festivalul de la Salzburg), Germania, Danemarca şi Franţa.
Meritele sale artistice au fost recompensate şi prin distincţii: Marele Premiu pentru întreaga activitate decernat de Colegiul Criticilor Muzicali în anul 2000 precum şi titlul de cetăţean de onoare al oraşelor Braşov, Târgu Mureş şi Ploieşti.
În 2004, Preşedintele României i-a acordat maestrului Ilarion Ionescu Galaţi ordinul Meritul cultural în grad de ofiţer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!