ARAD. Concurenţa dintre spitalele de stat şi cele private e un lucru obişnuit. Atunci când se concurează spitalele publice între ele, însă, nu prea e normal. Pentru că asta înseamnă că banii publici sunt folosiţi de două ori pentru acelaşi lucru. Adică se face risipă.
S-a vorbit despre acest aspect în cadrul conferinţei de presă organizate la finele anului trecut, la Spitalul Judeţean. Primul care a abordat subiectul a fost preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, căruia, ulterior, i-a ţinut isonul directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiş.
Necesitatea unei strategii judeţene
Iustin Cionca a evidenţiat faptul că, pe lângă strategia regională care trebuie să stea la baza dezvoltării sistemului de sănătate, este obligatoriu să existe şi o strategie judeţeană.
„Este inadmisibil ca spitalele din Arad să se concureze între ele, să nu existe protocoale clare – aşa cum avem, de exemplu, cu Timişul. Îmi doresc ca Direcţia de Sănătate Publică să fie cea care dă tonul acestor nevoi ale sănătăţii arădene, pentru că eu cred că trebuie să existe protocoale clare: pacientul să fie dus la cea mai apropiată unitate pentru a-i salva viaţa; dar, după aceea, trebuie să existe posibilitatea de a-l duce acolo unde primeşte serviciile cele mai bune” – a opinat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Servicii în completarea Judeţeanului
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiş, a precizat pe aceeaşi temă:
„La începutul anului 2022, împreună cu Consiliul Judeţean, trebuie să punem harta judeţului în aşa fel încât să nu mai apară spitale peste noapte, care să se concureze ca servicii, care să nu furnizeze corect servicii medicale către nevoile populaţiei, să răspundem – ca administraţie şi ca instituţii – la ceea ce-şi doresc cu adevărat cetăţenii, să punem recuperarea în zona în care trebuie recuperare, să punem cardiologia acolo unde se pune cardiologia, să colaborăm cu primăriile din judeţ în aşa fel încât să construim acele facilităţi care vin în completarea Spitalului Judeţean, în prelungirea lui, şi să funcţionăm ca un tot unitar. Lucrul acesta va asigura o mai bună gestionare a resurselor umane, resurselor financiare şi, nu în ultimul rând, există un singur indicator care va conta: speranţa de viaţă a judeţului Arad, care trebuie să crească.”
Câteva exemple
Ce se află în spatele acestor declaraţii publice? Care sunt spitalele care-i nemulţumesc pe mai-marii judeţului în privinţa sănătăţii publice?
Una dintre unităţile medicale vizate este Spitalul Orăşenesc din Ineu. Preşedintele CJ susţine că a fost informat de managerul acestuia că „a apărut un normativ care obligă fiecare spital să-şi facă secţie infecţioase. Şi ei îşi fac acum secţie de infecţioase. În condiţiile în care noi am prevăzut bani pentru studiu de fezabilitate, pentru proiectare tehnică, avem chiar semnat un proiect de un milion şi ceva de euro pentru un nou spital de infecţioase în Arad. Or, în condiţiile în care fiecare spital din judeţ îşi face secţie de infecţioase, e aiurea să mai facem un spital nou în Arad. La fel e la Sebiş, îşi face TBC. Lipova şi-a făcut chirurgie şi obstetrică-ginecologie… E absurd! Eu aş vrea să nu mai investesc nimic dacă fac ei. Dar trebuie organizat un pic. E nevoie de o strategie judeţeană a sistemului de sănătate. Fără aceasta, noi nu putem împiedica pe nimeni să facă, e dreptul fiecăruia. Dar, până la urmă, pierdem toţi” – a conchis Iustin Cionca.
Trimite articolul
XNu se risipeste nici un leu. Au ei grija sa ajunga unde ,,trebuie” .
la lipova nu este chirurgie. pe ce planeta traiesti?
Sosocaro, defineste termenul de concurenta! Din cate se observa, cam bati campii! Concurenta duce la servicii de calitate la cele mai mici preturi, tuto!
Concurentza la ce, la mortalitate?
Ar trebui schimbata managera de la Ineu, numa medici care nu ii vrea nimeni aduce….si care au venit au și plecat…..la urgenta nici nu apuci sa te bage cei de la salvare urla de pe geam la Arad La Arad, vii se pare normal ca acest sa primească bani?????
Cum adica banii publici sunt folosiţi de două ori pentru acelaşi lucru? Pai se duc pacientii de 2 ori la consultatii? O data la Ineu si inca o data la Arad? Se fac 2 operatii la fel? Se opereaza de apendicita la Chisineu Cris si inca o data la Arad? Sunteti pe alta planeta oameni buni!
…. si cand s-a deschis in incinta spitalului cardilogie privata cum a fost? cardiac esti de la o varsta si sa nu ai bani ca ii privat, asta le dorsc la consiliul Arad care a aceptat asa ceva
O innebunit Timis. Ineul nu are spital, are hotel pentru covizi. Daca ai alta problema si nu ai covid poti sa mori ca nu le pasa
Pediatrie ar trebui la Ineu. Am fost cu fata intr-o seara la spital si a strigat la noi un doctor tanar, gras ca porcu ca el nu consulta copii. Ne grabeam sa mergem la arad ca daca nu il omora sotu.
Boss. Ai scris gresit “morga”
Mai bine inchideti de tot spitalu din ineu. Se fac 3 hernii, doua oase rupte si o cezariana. Restu doctorilor is cu omicronu. Jenanti sunteti