În urma programului de restructurare, CET-ul se va împărţi în două societăţi distincte. Motivul principal potrivit conducerii CET este obţinerea unor fonduri europene, în ideea modernizării unităţii de termoficare.
„Până acum, nu am putut accesa fonduri pe mediu, deoarece societatea, pe lângă CLM, mai are şi alţi acţionari. Iar unul dintre criteriile de acordare a fondurilor se referă chiar la acest lucru: societatea trebuie să aparţină în totalitate, consiliului local”, a declarat Cornel Secianschi, directorul CET. În aceste condiţii, CET Hidrocarburi va trece sub tutela totală a administraţiei, iar acţionarii vor rămâne cu CET Lignit. „În ceea ce priveşte CET Lignit, se va încerca o asociere, o colaborare sau chiar o privatizare a noii societăţi”, adaugă Secianschi.
După ce va trece în subordinea municipalităţii, CET Hidrocarburi va accesa aproximativ 20 de milioane de euro, bani cu care unitatea va fi modernizată şi va fi adusă la normele Uniunii Europene. Există deja un contract încheiat cu o firmă care se va ocupa de etapele de divizare a celor două societăţi. Deoarece trebuie respectate anumite cerinţe legale, împărţirea CET-ului va fi gata pe la începutul lunii septembrie.
Concurenţă benefică
Potrivit managerului CET, dacă ambele societăţi vor fi modernizate, se va crea o concurenţă pe piaţa arădeană în ceea ce priveşte distribuirea agentului termic. „Acest lucru nu poate fi decât benefic pentru cetăţean. Societatea care va reuşi să producă cel mai ieftin căldura şi care va vinde gigacaloria la cel mai mic preţ se va impune printre consumatori. Din acest proiect de divizare a CET-ului, nu va avea de câştigat decât cetăţeanul, acesta fiind beneficiarul principal al agentului termic”, mai spune directorul CET.
Societatea care va rămâne acţionarilor a trezit deja interesul mai multor firme care vor să o achiziţioneze. „Au existat mai multe societăţi interesate de preluarea CET Lignit, însă, dintre acestea, s-a făcut un triaj şi au rămas în cursă trei firme. În funcţie de ofertele acestora, vom decide cine va fi câştigătorul”, a declarat Bruno Biringer, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor CET. Surse din cadrul CET-ului spun că principalul candidat pentru CET Lingit este E-on Gaz. În atare condiţii, nu mai rămâne de văzut decât cum va face faţă CET-ul Consiliului Local la concurenţă cu CET-ul privaţilor de la E-on Gaz sau altor acţionari.
Funcţionează până în 2013
Cu toate problemele de mediu pe care le are, CET Lignit va funcţiona legal până în 2013. Acesta este termenul primit, după negocieri, de la instituţiile de mediu. După această dată, dacă centrala nu va fi modernizată, va intra în ilegalitate.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!