Suspiciune rezonabilă de fraudare a unor concursuri sub „supravegherea” fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au ajuns rapid în mass-media, iar fostul ministru a fost chiar și audiat acum câteva zile la DNA Timișoara, acolo unde i s-a adus la cunoștință faptul că este urmărit penal. De la ce a plecat totul și care este legătura Aradului în acest caz cercetat de DNA?
Ei bine, fostul ministru se pare că ar fi favorizat anumiți candidați în cadrul unor concursuri ce s-au desfășurat la București. Printre aceste concursuri ar fi fost și cel pentru poziția de director executiv adjunct de la Direcția Agricolă și pentru Dezvoltare Rurală Arad.
Contactat de Jurnal arădean/aradon.ro, directorul executiv DADR Arad, Ioan Martin, a explicat: „Postul nostru de director executiv adjunct era vacant de mai bine de doi ani, de când domnul Adam Alda s-a pensionat. Pe 6 iunie am primit de la București ordinul de numire pentru domnul Mihai Pârv. Am luat act de această numire, iar după patru zile domnul Pârv a solicitat 15 zile de concediu fără plată. Mai apoi a mai solicitat încă 75 de zile, iar de la minister s-a decis suspendarea din funcția publică pe această perioadă. Concursul pe care l-a susţinut domnul Pârv s-a desfăşurat la Bucureşti. Pe dânsul îl cunosc ca fermier și, sincer, m-am bucurat că va fi un suflu tânăr în Direcție”.
„În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați <agreați> dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei” se arată în comunicatul celor de la DNA.
Demisie din funcții, după alegeri
Mihai Pârv este un fermier din Șepreuș, membru PSD, care la ultimele alegeri locale a candidat pentru funcția de primar al Șepreușului. Mai mult, imediat după alegerile locale, Mihai Pârv a decis să demisioneze din funcțiile pe care le deținea în PSD – respectiv vicepreședinte PSD și președinte al organizației PSD Șepreuș, rămânând însă consilier local. „O decizie tristă, dar necesară!”, concluziona în octombrie 2020 Mihai Pârv.
Imediat după susţinerea concursului pentru poziţia din cadrul Direcţiei Agricole Arad, Mihai Pârv a declarat pentru presa locală, fiind citat de arad24.net, că „mă onorează și responsabilizează în același timp această funcție, menționez că voi fi alături de fermierul român”.
Deputatul Mihai Fifor, președintele PSD Arad, a confirmat că Mihai Pârv și-a dat demisia din funcțiile deținute în partid în urma alegerilor locale și că de atunci relațiile între Pârv și conducerea județeană a partidului s-au cam răcit.
Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a demisionat din funcția publică pe 23 iunie, după ce DNA a solicitat Parlamentului avizul pentru începerea urmăririi penale. Pe 11 iulie, Chesnoiu a fost prezent la DNA Timișoara unde a dat declarații în fața procurorilor, aceștia aducându-i la cunoștință începerea urmării penale împotriva sa.
Cu subiectele pe telefon?
Piața zvonurilor vuiește de când cu scandalul concursurilor, iar unele voci ar fi spus că pe telefonul lui Mihai Pârv s-ar fi găsit chiar subiectele concursului, transmise cu zile bune înaintea examenului. Oficial, însă, numele lui Mihai Pârv nu se regăsește în nicio comunicare transmisă de DNA, făcându-se referire doar la funcțiile pentru care s-au dat acele concursuri, nu și la persoanele care le-au ocupat. Contactat telefonic de Jurnal arădean/aradon.ro, Mihai Pârv a transmis că se află într-o ședință și va reveni. Ulterior telefonul său a fost închis, nemaiputând fi contactat pentru un punct de vedere.
Trimite articolul
XMândrul fermier Sepreușan, corupt până dincolo de maduva osului.
Cu psd înainte spre noi victorii, alături de corupții din pnl, contrar intereselor țării.
Așa sau și se ocupă posturile în administrație, la toate nivelurile
-
Exact! In toate directiile e la fel…doar ca nimeni nu verifica.
-
Lasa ca nici cu USR si UDMR nu ne este rusine,si ei la randul lor sau infruptat din tortul functiilor.
-
Serios?? Du-te la păscut mirciulica
-
Aia mai sunt și pe sens unic…..vai și amar de USR….bula și drula nume de intelectuali
-
Pai, la urma urmei asta e, ca nu ne putem depăși condiția, orice am face. Suntem un neam de c…t.