„Ne dorim să-i încurajăm pe arădeni să aibă opinii în legătură cu opţiunea regizorală, cu jocul actorilor, cu scenografia şi de ce nu, chiar şi cu alegerea repertoriului. Vrem de asemenea să le aflăm opiniile şi să-i încurajăm să le exprime liber. Critica atunci când este făcută cu bună credinţă şi în cunoştinţă de cauză poate fi foarte constructivă şi utilă actului artistic”, au declarat reprezentanţii instituţiei teatrale.
În acest scop, în perioada următoare Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad va iniţia un concurs de cronici de teatru. Oricine poate propune o cronică la unul dintre spectacolele vizionate până acum. Materialele semnate şi însoţite de datele de contact ale autorului pot fi lăsate la poarta de la intrarea actorilor sau trimise pe adresa de email cristinalazurca@gmail.com până cel mai târziu în data 20 aprilie la orele 16. Un juriu format din reprezentanţi ai instituţiei teatrale arădene va citi toate materialele înscrise în concurs şi va desemna patru câştigători, care vor primi din partea organizatorilor câte o invitaţie la premiera spectacolului „Cu sufletul nu-i de glumit” de Dimitre Dinev în regia lui chris. m. nedeea. După premieră se aşteptă din partea celor patru finalişti câte o cronică. Aceste materiale ar trebui transmise reprezentanţiilor instituţiei până cel mai târziu în data de 5 mai. Şi în această etapă vor fi desemnate două cronici câştigătoare care vor fi publicate în paginile unui important cotidian arădean. Autorii câştigători vor primi câte o invitaţie la toate premierele stagiunii 2012 – 2013, cu condiţia ca după fiecare reprezentaţie să scrie câte o cronică şi s-o predea reprezentanţiilor Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad pentru a fi publicată. Pentru că spaţiul oferit de cotidianul arădean este limitat, materialele înscrise în concurs vor avea maximum trei pagini sau 7000 de caractere cu spaţii. De asemenea, în niciuna dintre etapele concursului nu se vor accepta materiale scrise de mână sau fără diacritice.
„Ne-am gândit că un parteneriat cu un cotidian ar fi benefic atât spectacolelor noastre, cât şi publicului, care poate afla opinii despre o nouă producţie la scurt timp după premieră. Citim cu regularitate cronicile la spectacolele noastre care apar în revistele de specialitate din ţară în general şi în revista de cultură Arca în special, ţinem să mulţumim acestor publicaţii pentru interesul pe care ni-l acordă, dar ne dorim ca materialele despre spectacolele noastre să devină accesibile publicului larg. Precizăm de asemenea că intenţia noastră este aceea de a încuraja o critică obiectivă, care ar fi benefică tuturor celor implicaţi în realizarea unei producţii teatrale. Facem această menţiune deoarece în ultima vreme s-a vorbit despre faptul că la Arad actul cultural şi artistic suferă din ce în ce mai mult de lipsa criticii obiective”, au mai spus reprezentanţii Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad.
Dezbateri
În acelaşi scop reprezentanţii Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad intenţionează ca în stagiunea următoare să reia tradiţia dezbaterilor pe marginea spectacolului la sfârşitul fiecărei premiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!