Vernisajul s-a realizat în prezenţa reprezentanţilor Administraţiei publice locale din Şiria, a Inspectoratului şcolar al judeţului Arad, a coordonatorilor proiectului, a membrilor comisiei de jurizare, a prof. univ. Ionel Funeriu de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, a criticului de artă prof. Dan Lăzărescu, a prof. arte vizuale Ecaterina Gerold, a pictorului local Dorin Lihor, a cadrelor didactice din şcoli arădene, a unui numeros public tânăr. A fost de asemenea prezentă o delegaţie de la Şcoala generală „Sfântul Gheorghe” din Uzdin – Serbia, formată din următorii: prof. Octavian Creţu – directorul şcolii, prof. istorie Teodor Rămianţ, prof. limba română Elena Cojocar, însoţiţi de prof. de sociologie Florin Muj din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu Arad. Ne-a impresionat punctul de vedere, analitic şi profesionist, al criticului de artă prof. Dan Lăzărescu, referitor la cele 870 lucrări de creaţie plastică, precum şi la cele 90 de creaţii artă fotografică prezente în concurs. Am reţinut de asemenea punctul de vedere al prof. Adela Cristiana Gorcea – consilier educativ la Grupul Şcolar Pîncota (membră in juriul naţional pentru lucrările de creaţie literară) referitor la cele 271 de lucrări (poezie şi proză), cele mai multe fiind realizate prin lăudabile modalităţi artistice, în creştere calitativă, cât şi din punct de vedere al originalităţii faţă de ediţia precedentă.
Cuvinte frumoase la adresa organizatorilor, a activităţilor din cadrul proiectului au rostit şi primarul localităţii Şiria ing. Valentin Bot, prof. Marcel Priescu din partea Consiliului local Şiria, inspectorul şcolar prof. Ovidiu Toderici, prof. Terentie Balaci – director CSI Arad, prof. Olimpia Piroş – director adjunct CSEI Arad, prof. Corina Jurgiu, prof. arte vizuale Ecaterina Gerold, şi nu în ultimul rând prof. Rodica Gorun, un dascăl ambiţios şi talentat, ce aduce un aer de cutezanţă în activităţile extraşcolare pe care le organizează cu o pasiune aparte. Părerea unanimă a fost aceea că lucrările copiilor, atât cele de creaţie plastică, cât şi cele de creaţie fotografică sunt pline de frumuseţe, surprinzând cu frenezia unei bucurii lăuntrice aspecte din tot ce-i înconjoară şi le place copiilor, într-o excelentă îmbinare de sensibilitate, emoţie, pasiune, talent, spirit creator, într-o mare revărsare de culori şi luminozitate ce transmit privitorului dorinţa copiilor de a se bucura de copilărie, de a trăi în pace.
Menţionăm şi faptul că momentul muzical din sala muzeului a fost susţinut de formaţia vocal-instrumentală a Şcolii generale Felnac (omogenă şi de o muzicalitate remarcabilă, cu o bună ţinută şi disciplină de ansamblu) condusă cu strălucire de prof. de muzică Victor Şofrag, asigurând astfel o excelentă atmosferă ambientală.
Considerăm că obiectivele urmărite prin Concursul naţional de creaţie şi-au atins scopul, respectiv promovarea artei ca mijloc de cunoaştere şi relaţionare, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, a capacităţii de înţelegere, de transmitere a gândurilor şi sentimentelor prin limbaj artistic, plastic şi literar, stimularea imaginaţiei şi creativităţii elevilor, dezvoltarea unui mediu educaţional bazat pe acceptare, toleranţă, diversitate, etc.
Juriul a avut o misiune extrem de dificilă în a stabili câştigătorii, dat fiind gradul ridicat al calităţii lucrărilor din concurs. Lista premianţilor o vom publica într-un material cât mai curând posibil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!