Peste o sută de participanți din mai multe județe și-au etalat talentul în cadrul Concursului Național de Canto „Nicolae Brânzeu”, desfășurat vineri, 20 aprilie, la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. Împărțit pe patru secțiuni – Canto clasic, Canto clasic academic, Muzică ușoară și Teorie muzicală, a adunat la Arad peste o sută de participanți din județele Arad, Timiș, Caraş-Severin și Hunedoara – 26 la Canto Clasic, 5 la Clasic Academic, 37 la Muzică Ușoară și 31 la secțiunea Teoria Muzicii.
Învingătorii
La secțiunea Canto Clasic, au obținut premiul întâi Denis Belei și Bulz Samira (clasa a IX-a), Evelin Schofer (clasa a X-a), Daniela Mircea și Daiana Sofia (clasa a XI-a) și Anamaria Buturcă, Lois Ilie-Farcaș, Răzvan Jurcuța și Romina Onișor (clasa a XII-a). De cealaltă parte, la Canto Muzică Ușoară, premiul I a revenit elevilor Andreea Chereluan (clasa a VIII-a – prof. Radiana Barb), Iasmina Răsădean (clasa a IX-a – prof. Felicia Fleter), Anda Gheorghțiă (clasa a IX-a – prof. Radiana Barb), Oana Sabău (clasa a XI-a – prof. Claudia Stesco), Marcela Iovi (clasa a X-a – prof. Laura Roșu), Valentin Badea (clasa a XI-a – prof. Radiana Barb), Laura Cosma și Kamilla Csermak (clasa a XI-a – prof. Felicia Fleter și Ana Pieloiu), Briana Lucuța (clasa a XI-a – prof. Radiana Barb), Bianca Ștefania Julcuț (clasa a XI-a – prof. Radiana Barb) și Darius Diaconu (clasa a XII-a – prof. Nicoleta Brola). Tot la Canto Muzică Ușoară, elevii Ana Maria Căbulea (clasa a X-a – prof. Radiana Barb), Ciprian Ciunta (clasa a XI-a – prof. Felicia Fleter), Nikolett Nagy (clasa a XII-a – prof. Nicoleta Brola) și Francesca Buzura (clasa a X-a – prof. Claudia Stesco) au obținut premiul II, în timp ce premiul III a revenit Dariei Popa (clasa a IX-a – prof. Radiana Barb).
Juriul
Cele trei jurii au fost formate din conf. Univ. dr. Șarba Mariana și lect. Univ. dr. Sorina Silvia Munteanu, Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara, prof. Felicia Fleter, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și prof. Diana Matei, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara (secțiunea Canto Clasic), prof. Marinela Tudoran, director adjunct Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, prof. Radiana Barb, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și Claudia Iuga, artist (secțiunea Muzică Ușoară) și prof. Monica Tebuie, Corina Teuca, Cristina Cameniță și Diana Vlad (secțiunea Teoria Muzicii). Președintele juriului a fost Nicolae Mihai Brânzeu, regizor de teatru muzical, iar secretar de concurs prof. Dulcica Florea.
Ediția a IV-a
Concursul se află la ediția cu numărul 4 și este organizat de către Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din municipiu, cu sprijinul Centrului Cultural Județean Arad și a sponsorilor privați.
Compozitorul Nicolae Brânzeu
Nicolae Brânzeu (n. 28 decembrie 1907, Pitești – d. 7 august 1983, Arad) a fost un compozitor, dirijor și om de cultură român. Brânzeu și-a început educația muzicală în orașul natal, avându-i ca profesori pe Maria Lerescu și Lucia Stănescu. A urmat apoi Conservatorul din București, unde i-a cunoscut pe compozitorii Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora și Dimitrie Cuclin.
În anul 1931 a absolvit și Facultatea de Drept din București). Brânzeu și-a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris, sub îndrumarea compozitorului și muzicologului Vincent d Indy. Revenit în țară, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar și ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureștean. Pentru activitatea sa, Brânzeu a fost distins cu Premiul II George Enescu (1934) și cu Premiul I George Enescu (1942), precum și cu Ordinul Meritul Cultural (1968).
Citiți principiile noastre de moderare aici!