Primăria Arad anunța, în urmă cu aproape doi ani, că va organiza un concurs internațional de idei pentru reconversia cetății din centrul orașului, pe care urmează să o preia în proprietate pentru introducerea în circuitul turistic. Primarul Gheorghe Falcă declara că, în competiția „Reconversie şi revitalizare Ansamblul Cetăţii Aradului” vor fi aduși specialiști cu experiență recunoscută în domeniul urbanismului, iar Consiliul Local aprobase alocarea fondurilor pentru organizarea concursului. Este vorba de 160.000 lei, bani din care urmau să se plătească și premiile acordate câștigătorilor.
Prin acest demers, autoritățile doreau să elaboreze un studiu preliminar de amenajare urbanistică şi peisageră a zonei. „Soluțiile și documentațiile care vor rezulta în urma concursului vor fi instrumentele de lucru ale municipalității pentru abordarea procesului de integrare a Cetății Aradului în circuitul civil, pentru definirea strategiilor și programarea investițiilor”, spunea Falcă în 2015.
Nu sunt proprietari
Numai că la doi ani de la acest anunț, competiția nu a avut loc. Asta pentru că Primăria nu deține în proprietate cetatea, în acest moment existând doar un protocol de preluare de la Ministerul Apărării Naționale.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, ne-a declarat că organizarea concursului se poate face doar în urma unei proceduri de achiziție publică, fiind vorba de o sumă importantă alocată din buget. Licitația nu poate fi organizată, însă, fără ca Primăria să aibă în administrare cetatea.
„În schimb, există în acest moment o cooperare cu Facultatea de Arhitectură din Timișoara pentru elaborarea documentației care va sta la baza întocmirii caietului de sarcini”, spune Corina Drăghici.
Dacă nu se va renunța la idee, competiția internațională ar putea avea loc doar peste câțiva ani, în condițiile în care municipalitatea trebuie să finalizeze lucrările la cazarma din Gai (unde vor fi mutați militarii) înainte ca cetatea să fie transferată de la MApN în patrimoniul local.
Protocolul cu MApN
Conform protocolului semnat între Primăria Arad și MApN, militarii vor elibera cetatea după ce municipalitatea va moderniza cu bani de la bugetul local cazarma din Gai. Această unitate a fost abandonată în ultimele decenii și trebuie adusă la standarde internaționale după investiții care ar putea ajunge la opt milioane de euro în următorii trei ani. Totodată, protocolul prevede ca Primăria Arad să asigure 250 de locuințe pentru militari, care ar urma să fie realizate prin programe ale ANL, apoi transferate ministerului. Nici despre construirea acestor locuințe nu s-a mai auzit nimic, în condițiile în care finanțarea ar trebui să vină de la București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!