Judecătoria Arad a decis condamnarea fostei angajate a Ghișeului de Poștă Felnac – o femeie din Zădăreni – la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată. Întreaga sumă însușită pe nedrept de aceasta a fost restituită. Conform sentinței judecătorești, de pe portal.just.ro, instanța „condamnă inculpata M.L.M., la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru delapidare în formă continuată (…); la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru fals intelectual în formă continuată (…); la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru uz de fals in formă continuată” și, în final, „contopeşte pedepsele de mai sus in pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare pe care o sporeşte cu 6 luni, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani si 6 luni închisoare”. Pentru că și-a recunoscut vina și a restituit toți banii, instanța a decis să suspende executarea pedepsei sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Aceasta va trebui să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Municipiului Arad sau la Primăria Felnac.
Conform rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, femeia este acuzată de 32 de fapte de delapidare, 32 de fapte de fals intelectual și 32 de fapte de uz de fals. În calitate de angajată a Ghișeului de Poștă Felnac, aceasta a falsificat mandatele de primire și datele de identificare ale beneficiarilor, semnând mandatele de primire în locul acestora.
Pensii și alocații încasate de angajată
„În perioada aprilie 2018-iunie 2018, revizorul de gestiune din cadrul Poștei Române a efectuat un control financiar de gestiune la Oficiul Zonal de Poștă Arad-Ghișeu Exterior Felnac. Conform notei de prezentare, întocmită ca urmare a acestui control financiar de gestiune, oficiantul ghișeu exterior a produs un prejudiciu în valoare de 24.486,98 lei, respectiv a întocmit situația mandatelor prezentate în luna iulie 2017 și achitate în luna iulie 2017, înscriind la poziția 3 mandatul 10336, sigiliu control mandate 13-3 al unui oficiu inexistent, înscriind suma fictivă de 4.915 lei, a achitat în fals 4 mandate poștale în valoare de 1.351 lei, 22 pensii în valoare de 17.284 lei și 5 mandate prestații asistență social (alocații copii) în valoare de 936 lei”, se arată la începutul rechizitoriului întocmit de procurori, conform rejust.ro.
Conform fișei postului, femeia avea în atribuție gestionarea sumelor de bani sosite la Ghișeul Felnac. În urma cercetărilor pe care le-a efectuat, revizorul de gestiune a declarat anchetatorilor că „a constatat că doar persoana în cauză și-a însușit sumele de bani, prin activitate frauduloasă. Aceasta, ca oficiant, putea achita de la ghișeu, mandate, pensii și alocații de pe întregul arealul Ghișeului Felnac. A precizat că Ghișeul Felnac este cuprins din localitatea Felnac și localitatea Călugăreni. Persoanele păgubite au fost ulterior despăgubite de către Oficiul Zonal de Poștă Arad, iar paguba a rămas în seama C.N. Poșta Română până la recuperarea ei”.
„Achitate” la ghișeu
Un alt martor din dosar, o fostă poștășiță din Felnac, a arătat că în cursul anului 2017 a fost angajată la Ghişeul de Poștă Felnac drept factor postal, fiind subordonată oficiantului postal din Felnac. „Cu privire la pensile care trebuiau achitate, martora primea de la inculpată, pe bază de semnătură, mandatele şi cupoanele înscrise în condica F55 pe care trebuia să le distribuie în ziua respective, mergând cu sumele la destinatari. Înainte de a remite suma de bani destinatarului, acesta prezenta cartea de identitate, martora complete cupoanele, iar destinatarul doar semna de primire. După terminarea distribuţiei, toate cupoanele de plată a pensiilor le restituia oficiantei, care le trimitea la Arad. Unele pensii erau achitate de femeie la sediul ghişeului de poştă”, se arată în rechizitoriu.
Reclamată pentru 661 de lei
Totul a ieșit la iveală după ce un bărbat s-a prezentat la Poștă pentru a afla de ce nu și-a primit pensia, în valoare de 661 de lei. Acestuia i-a fost prezentat mandatul prin care se atesta faptul că a primit, de fapt banii. Uitându-se la semnătura de la rubrica „Am primit” de pe mandat, a constatat că aceasta nu îi aparține, depunând în acest sens o reclamație. După reclamația bărbatului, alte peste 20 de persoane au reclamat că în perioada aprilie-iunie 2018 „a existat un incident privind plata pensiei, alocației sau ramburs colet şi după caz, li s-a prezentat mandatele respective, care atestau că aceștia au încasat sumele respective, ocazie cu care au declarat că nu au primit sumele de bani aferente acestor mandate, semnătura de la rubrica Am primit, de pe aceste mandate nu le aparțin, iar seria și numărul cărții de identitate sau buletinului de identitate nu le aparțin și nu cunosc persoanele a căror seria și număr de pe actul de identitate sunt menționate pe aceste mandate. Toate persoanele declară că, de obicei, primeau contravaloarea pensiei, alocației sau altor tipuri de mandate de la factorul poștal și că în perioada imediat următoare luării unei declarații de către revizorul de gestiune al Poștei Felnac, au primit de la Poșta Română sumele de bani aferente, astfel încât nu au nici o pretenție față de Poșta Română sau față de” femeie.
A furat pentru… altcineva
Luată la întrebări de anchetatori, femeia a declarat că a furat banii pentru o altă angajată a poștei, de la Arad, superioara ei. Audiată în calitate de suspect, aceasta a declarat că femeia care ocupa o funcție superioară – aceea de control ulterior – „a abordat-o în vara anului 2017, spunându-i că are nevoie de bani, deoarece nu are ce mânca și cu ce să se încălzească, are datorii și copii la școală, și a rugat-o să o ajute”. „Suspecta i-a spus că nu are bani să-i dea, având un salariu mic, iar aceasta i-a spus că are o soluție, că știe cum să facă rost de bani. A asigurat-o că îi oferă protecție din perspectiva funcției pe care o ocupă, că nu va veni să verifice actele pe care le-a completat. În acest sens, aceasta i-a propus ca în momentul în care vin banii de la sediul din Arad, pentru plata pensiilor, alocațiilor și mandatelor poștale, inculpata să ia din acești bani suma pe care o solicită, iar apoi să trimită în alb (necompletat) cupoanele de pensii, mandatele poștale sau alocații, deoarece se ocupă ea de completarea și semnarea acestora, după care le va arhiva și nimeni nu le va mai controla”, au arătat procurorii.
Îndemnată să ia și pentru ea
Conform rechizitoriului, inițial femeia cu rol de control ulterior i-ar fi cerut sume mici de bani – „îi dădea de regulă suma de aproximativ 1.000 de lei”, din care uneori primea și ea câte 50-100 de lei. Poștășița din Felnac se întâlnea cu femeia din Arad în fața Poștei de lângă Gara CFR Arad, pentru a-i preda banii și, conform rechizitoriului, cea cu funcție superioară „de fiecare dată a asigurat-o că dacă are și ea nevoie de bani, poate să procedeze la fel – ia din banii de mandate poștale, cu condiția să o anunțe când ia, pentru a-i asigura protecția”. Desigur, femeia din Arad a negat tot, în cadrul anchetei, iar expertizele specialiștilor nu au putut arăta că aceasta a semnat vreun act cu privire la faptele angajatei de la Felnac.
Și-a recunoscut vina
În septembrie 2022, angajatei de la Felnac i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat în dosar. În februarie 2023, aceasta a fost prezentată prima dată instanței în ședință publică, declarând că „recunoaște în totalitate faptele reținute în sarcina sa în modalitatea descrisă în rechizitoriu, nu solicită probe noi și solicită ca judecata să aibă loc pe baza probelor administrate la urmărirea penală, cerând aplicarea față de el a dispozițiilor prev. de art.396 al. 10 Cod procedură penală referitoare la reducerea pedepsei în cazul recunoașterii vinovăției”.
A plătit toți banii
În total, femeia și-a însușit suma de 25.147,98 de lei, în perioada 20.07.2017-22.03.2018. Încă din 2018, femeii i-a fost pusă poprire pe salariu, iar rechizitoriul întocmit de procurori arată că „inculpata a reparat integral prejudiciul cauzat”.