Procesul în care doctorul Eugen Poşiar a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi fals intelectual, alături de asistenta sa, acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, s-a finalizat. Judecătorii Tribunalului Timiş au dat sentinţa în acest dosar, condamnându-l pe doctor la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce asistenta lui, Elena Iliuţă, a primit o pedeapsă de patru luni de închisoare cu amânare. În ceea ce îl priveşte pe medicul Eugen Poşiar, sentinţa judecătorească spune aşa: „condamnă pe inculpatul Poşiar Eugen la o pedeapsă de doi ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, comisă în perioada 26.09.2018-10.10.2018. Condamnă pe inculpatul Poşiar Eugen la o pedeapsă de doi ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, comisă în perioada 11.10.2018-15.10.2018. Condamnă pe inculpatul PE la o pedeapsă de şase luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, forma continuată, comisă în perioada 26.09.2018-10.10.2018. Achită pe inculpatul Poşiar Eugen pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, comisă în perioada 11.10.2018-15.10.2018. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de doi ani închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatului să i se aplice pedeapsa rezultantă de trei ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de trei ani”.
Sentinţa în cazul asistentei Elena Iliuţă spune: „condamnă inculpata la o pedeapsă de trei luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în perioada 26.09.2018-10.10.2018. Condamnă inculpata la o pedeapsă de luni trei luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în perioada 11.10.2018-15.10.2018. Aplică inculpatei pedeapsa de trei luni închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatei să i se aplice pedeapsa rezultantă de patru luni închisoare. Dispune amânarea aplicării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de doi ani”.
În plus, ambii inculpaţi trebuie să presteze câte 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la două societăţi din subordinea Primăriei Timişoara, respectiv la SC Pieţe SA şi la SC Horticultura SA..
Sechestru pe avere
Poate, pe lângă sentinţa primită de medicul Poşiar, o lovitură şi mai grea este confiscarea unor sume de bani. Şi vorbim de bani mulţi. Judecătorii Tribunalului Timiş au decis: „dispune confiscarea sumei de 2.200 de lei primită de la investigatori. Dispune confiscarea extinsă a sumei de 428.000 de lei, reprezentând venituri dobândite în perioada 2012-2018; dispune confiscarea extinsă a sumei de 743.255,66 lei, reprezentând sume ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare; dispune confiscarea extinsă a două monede de metal preţios, în valoare de 5.200 de lei, ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare. Menţine măsura sechestrului asigurător luată prin ordonanţa procurorului de caz”. Mai mult decât atât, Eugen Poşiar nu mai are dreptul să profeseze şi nici să deţină funcţii care implică exerciţiul autorităţii de stat, ori alte funcţii publice.
Zeci de agenţi din Arad
Potrivit procurorilor DNA, care au documentat activitatea infracţională a medicului Poşiar şi a asistentei lui, Elena Iliuţă, pe baza actelor medicale emise de cei doi, zeci de angajaţi ai Penitenciarului Arad au fost pensionaţi pe caz de boală, fără a avea acest drept. „Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial). Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poşiar Eugen Silviu, care: în situaţia în care nu identifica afecţiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfăşurarea activităţii profesionale a solicitanţilor, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecţiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecţiuni grave); acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile; întocmea actele necesare programării în faţa comisiei de specialitate. Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziţie, membrii comisiei declarau persoanele respective <apt limitat>, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie. În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condiţiilor legale sau au iniţiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani. În acelaşi context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poşiar Eugen Silviu, în calitatea menţionată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro şi 2.000 lei”, anunţa DNA în luna octombrie 2018, când doctorul a fost reţinut şi, ulterior, arestat preventiv.
Nu e definitivă
Sentinţa Tribunalului Timiş nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. Cel mai probabil, atât cei doi inculpaţi, cât şi procurorii DNA, vor face uz de această cale de atac, urmând ca procesul să continue la Curtea de Apel Timişoara.
Trimite articolul
XIn urma cu vreo 20 de ani cand m-am angajat in armata doctorul care iti punea parafa la sfarsit ca esti apt pt angajare trimitea pe toata lumea pe rand in piata sa ii cumpere:rosii,banane,cartofi etc.Dupa ce veneai cu kilele de legume sau fructe iti punea si stampila.Acuma nu stiu daca a fost asta sau altul dar cam asa mergeau lucrurile atunci.
păcat. tocmai când era şi rândul meu. aaaah.
Cei pensionati nemeritat sa fie condamnati la locul de munca …de cealalta parte a gratiilor. Asa ar fi normal. Dar o sa se musamalizeze.ca si cu vamesii adusi cu elicopterul si nu a fost condamnat nici unul
Si cu cei pensionati pe naspa cum ramane?
Corb la corb nu scoate ochii…Relatii mafiote intre institutii,ambele fac parte din ministerul de justitie .
Dr. Pătru pe cand?
Acest poșircă să nu mai aibe drept de profesare, asistenta la fel iar cei scoși la pensie pe bandă rulantă să restituie veniturile luate pe.perioada pensionării și să fie aruncați în câmpul muncii deoarece a fost cu intenție voită făcute aceste jmecherii.
Toti cei pensionati pe caz de boala sa fie obligati sa restituie sumele incasate ca si pensii si abia apoi se poate vorbi ca se vrea a face dreptate , asa cu pedepse de doi trei ani de puscarie , si aia cu suspendare pentru asemenea fapte nu se vrea a se stopa acest fenomen , ci chiar se incurajeaza , adica cum pana mea sa i dai cu supendare cand acest individ a dau o gaura serioasa in bugetul de stat , a falsificat acte si a indemnat si pe altul sa falsifice ??? in speta pe asistenta ! unu fura o paine sau o ruda de salam si primeste cu executare iar acest individ cu suspendare ?
cati politisi au iesit in pensie la 45 de ani……
Dt Patru a scapat….. pacat merita si el un pic de rãcoare….
iarasi ne filtrati aradonistilor?? pai de ce?