Fapta s-a petrecut în urmă cu trei ani, la începutul lunii iunie 2021. Atunci, cei trei bărbați – Tudor L., Nicolae D. și Iosif D., s-au prezentat la domiciliul Mărioarei I., declarând că sunt polițiști. Aceștia au intrat în locuința femeii și, sub pretextul că sunt polițiști, prezentându-i victimei insigne metalice cu inscripția „Special Police”, i-au spus că a fost reclamată la poliție de către vecini că vinde țigări de contrabandă, prin urmare i-au solicitat acesteia să le predea țigările și banii obținuți din vânzarea lor, atrăgându-i atenția că, dacă nu face asta, vor veni alți colegi de-ai lor și vor căuta prin toată casa după presupusele țigări de contrabandă, unul dintre inculpați procedând și la o pretinsă percheziție domiciliară într-una dintre încăperi. Altul dintre inculpați i-a solicitat persoanei vătămate să-i prezinte cartea de identitate și, văzând că aceasta a scos portofelul din poșetă unde avea și suma de 1700 lei, a luat banii respectivi și i-a pus într-o mapă de culoare neagră pe care o avea în mână. Femeia și-a dat seama că aceștia nu erau interesați de actul de identitate, ci de bani, și le-a mai solicitat odată să îi prezinte legitimațiile. Aceștia i-au arătat același gen de insigne, iar în momentul în care i-a întrebat de numele și fotografia de pe legitimații, unul dintre ei i-a spus pe un ton ridicat că nu este treaba ei. Tot în acel moment, a treia persoană a ieșit din camera alăturată și din locuință. Imediat a fost urmat de ceilalți doi, unul dintre ei spunându-i persoanei vătămate să se îmbrace deoarece trebuie să meargă cu ei. Toți cei trei „polițiști” au ieșit atunci din imobil și au părăsit zona cu un autoturism necunoscut.
Căutați în alte două județe
După dispariția celor trei, femeia l-a anunțat pe polițistul local din comună cu privire la cele întâmplate, ulterior acesta sesizând organele de poliție din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Săvârșin, care au demarat cercetările. La scurt timp după vizita „polițiștilor” în casa femeii, oamenii legii au reușit să identifice autoturismul cu care au plecat cei trei falși polițiști. Ulterior, au aflat că cei trei sunt cercetați și în județele Timiș și Mehedinți, pentru fapte identice. Mai mult, la aproximativ o săptămână după ce au lăsat-o pe arădeancă fără 1.700 de lei, cei trei „polițiști” au fost reținuți în urma unui flagrant organizat de oamenii legii din Mehedinți.
Acum, la trei ani distanță de la comiterea faptei, cei trei bărbați au fost condamnați în primă instanță de Judecătoria Lipova. Între timp, însă, toți cei trei s-au ales cu alte condamnări în celelalte dosare, condamnări venite de la Judecătoria Vânju Mare și Judecătoria Deta.
Câte zece pedepse cu închisoarea
Judecătoria Lipova l-a condamnat pe Tudor L. la pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale și la pedeapsa de 2 ani de închisoare pentru furt calificat. Acesta a mai avut în cazier opt pedepse cu închisoarea, pentru uzurparea de calități oficiale și furt calificat, ambele atât în formă simplă, cât și în formă continuată. Judecătoria Lipova a contopit cele zece pedepse, aplicându-i inculpatului Tudor L. pedeapsa cea mai grea, de 2 ani de închisoare, la care a adăugat o treime din celelalte pedepse, respectiv 3 ani și 8 luni, urmând ca bărbatul să execute în regim de detenție o pedeapsă de 5 ani și 8 luni. În exact aceeași situație se află și inculpatul Nicolae D., care are în total zece pedepse cu închisoarea, urmând să execute 5 ani și 8 luni de închisoare, în regim de detenție.
În ceea ce-l privește pe inculpatul Iosif D., și acesta are la activ zece pedepse cu închisoarea, însă cea mai grea dintre ele este de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată. Astfel, după contopirea tuturor pedepselor, acesta va avea de executat pedeapsa de 6 ani și 2 luni de închisoare, în regim de detenție.
Daune materiale și morale
Pe lângă pedepsele cu închisoarea, instanța din Lipova i-a condamnat pe cei trei la plata sumei de 1.700 de lei daune materiale și 10 mii de euro daune materiale către femeia pe care au păcălit-o că sunt polițiști. Instanța a reținut că „suma de 10.000 EUR este una echitabilă și în măsură să confere o compensație suficientă părții civile pentru suferințele sale, fără a reprezenta o îmbogățire fără just temei, mai ales în condițiile în care inculpații nu au contestat sumele solicitate de partea civilă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!