ARAD. Serviciul de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad şi-a prezentat, miercuri, aparatura de ultimă generaţie cu care a fost dotat. E vorba de o investiţie în valoare de 1.090.000 de lei, finanţată de Primărie (în cea mai mare parte) şi Consiliul Judeţean.
Ce s-a achiziţionat
Din banii alocați de cele două instituții s-au cumpărat: un banc de lucru pentru macroscopie, spălare, orientare și secționare piese/preparate histologice, cu sistem de ventilație inferior și posterior și cu sistem de achiziție și prelucrare imagini integrat, o imprimantă laser pentru etichetarea casetelor, un procesor de țesuturi cu sistem de ventilație, cu trei băi de parafină și suport pentru casete (capacitate 300 de casete), o stație cu două posturi de includere la parafină, cu două crioconsole și dispenser central de parafină, o placă de congelare – parte din stația de includere la parafină, o stație automată de etichetare lame, un robot complex format din: automat pentru colorarea lamelor histopatologice (25 de programe) și un aplicator automat de lamele; un microscop binocular cu iluminare led cu cameră foto cu achiziție și transmitere imagini, două microscoape binoculare, cu iluminare led, de rutină, două citocentrifugi pentru frotiuri citologice, fierăstrău cu vibrație pentru tăierea pieselor osoase (două bucăți), două truse complete pentru disecția pieselor anatomopatologice.
Practic, s-a creat o linie modernă și completă, bazală, de procesare histopatologică și citopatologică automată, care permite prelucrarea în condiții optime a biopsiilor și a pieselor chirurgicale, rezultând un diagnostic mult mai operativ.
Diferenţele
Care sunt principalele diferenţe dintre trecutul şi prezentul Serviciului de Anatomie Patologică de la Judeţean? Ne spune şefa Serviciului, dr. Amelia Burlea: „În primul rând, calitatea procesării şi a prelucrării produselor din acest laborator. Toate se prelucrează standard, în acelaşi timp, cu aceeaşi cantitate de soluţii şi rezultatul este uniform. În al doilea rând, siguranţa produselor – care înainte se lucrau manual –, cu evitarea greşelilor de numerotare, de identificare, de punere în lucru. Reuşim o procesare optimă în acest fel, cu câştig de timp: procese care durau două-trei săptămâni, acum le putem realiza în două-trei zile, maximum o săptămână.” Dr. Burlea s-a mai referit şi la protejarea personalului care, înainte, lucra într-un mediu încărcat cu noxe; toate aparatele de acum sunt prevăzute cu filtre speciale pentru noxele respective şi cu exhaustoare. Un alt avantaj adus de noile dotări îl reprezintă creşterea „productivităţii” Serviciului: „numărul de piese care se pot prelucra creşte exponenţial cu ajutorul acestei linii automatizate – spune dr. Borlea. Înainte se lucrau manual 50-80 pe zi, astăzi se pot programa şi aparatura procesează în program peste noapte în aşa fel încât a doua zi, dimineaţă, sunt gata până la 300 de casete o dată.”
Pentru pacienţi
„Mă bucur că am ajuns în acest moment despre care putem spune că este un început al Serviciului Clinic de Anatomie Patologică în Arad. De aici, putem discuta de servicii de anatomie patologică. Mulţumesc celor care s-au implicat în această lucrare. Este un obiectiv atins al conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi sper ca de acum încolo să facem lucruri cât mai bune în acest serviciu, pentru binele cetăţenilor judeţului Arad” – a spus ec. Carmen Lucuţa, manager al spitalului.
„În spatele fiecărei lame preparate și examinate la microscop se află un om: mama, tatăl, copilul sau prietenul cuiva. Noi, cei care lucrăm în anatomie patologică, în umbra celorlalte specialități medicale, noi, cei pe care nu îi vedeți și de care, probabil, că nici nu ați auzit vreodată, suntem aici atât din cauza pacientului, cât și pentru pacient. Atunci când viața unui om depinde de o singură biopsie, devine obligatoriu să ai încredere în aparatura cu care lucrezi. Pornind de la acest considerent, ne-am străduit să investim în siguranța, protecția și eficientizarea prelucrării anatomo-patologice, prin achiziția unei linii robotizate complexe, de înaltă performanță în procesarea tisulară, trecând de la prelucrarea manuală la aparatură de ultimă generație. Mulțumesc tuturor celor care au înțeles necesitatea acestei investiții și echipei Serviciului de Anatomie Patologică care zi de zi face tot posibilul pentru a oferi pacientului un diagnostic de certitudine” – a precizat , dr. Amelia Burlea, medic șef Serviciul de Anatomie Patologică.
Cuvântul finanţatorilor
„Împreună cu Primăria Arad am făcut o investiție de 250.000 de euro în Serviciul de Anatomie Patologică. Este, astăzi, cel mai modern din vestul țării și printre primele din România! Dăm credit profesioniștilor care lucrează aici, cu atât mai mult cu cât este unul dintre cele mai importante din spital, pentru că garantează diagnosticarea corectă a afecțiunilor” – a subliniat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
„Unul din domeniile în care acţionează Primăria este pe partea de clădiri, unde suntem proprietari, şi pe dotări. Aici, la Serviciul de Anatomie Patologică, discutăm de dotări. Am investit circa 900.000 de lei. Continuăm acest demers, suntem şi acum în licitaţie pentru aparatură în mai multe săli de operaţie. Pentru că suntem conştienţi că nu putem fi alături de arădeni, nu putem fi pentru arădeni, pentru Arad decât dacă suntem şi pentru sănătate oamenilor – un lucru foarte important pe care, din păcate, fiecare dintre noi îl conştientizează doar atunci când are probleme de sănătate. Noi trebuie să fim cu un pas înainte pentru ca atunci când eşti în necaz să poţi beneficia de toate dotările de secol XXI” – a declarat primarul Aradului, Călin Bibarţ.
Şi ambulator, în viitor
În perioada imediat următoare, actuala echipă medicală de la Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Judeţean va fi completată cu personalul care activează în prezent în cadrul Laboratorului de Anatomie Patologică de la fostul Spital Municipal. În viitorul apropiat (cel târziu de la începutul anului viitor), conducerea Spitalului Judeţean intenţionează să încheie un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate astfel încât să poată oferi servicii de anatomie patologică (şi) în regim ambulator.
Pregătire pentru rezidenţi
Prezentă la evenimentul de miercuri, de la spital, Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad a punctat: „Laboratorul de anatomie patologică este esenţial pentru sănătatea pacienţilor din oraşul şi din judeţul Arad și, totodată, constituie o bază clinică de dezvoltare a rezidenţilor pe care îi pregătim în Universitatea <Vasile Goldiş> împreună cu Spitalul Judeţean.”
Amelia Borlea: Procese care durau două-trei săptămâni, acum le putem realiza în două-trei zile
Trimite articolul
Xeste ceva super de grozav!!!
referitor la ultimul paragraf, cate locuri pentru rezidenti sunt disponibile in Arad pentru aceasta specializare?
As da o lege ca sa fie alegeri din 6 in 6 luni,pentru ca ticalosii de politicieni sa faca lucruri pentru comunitate,in timp de 4 ani ei dormind si incasind salarii de pomana,nemaivorbind de sumele si avantajele luate pe linga…
Super!