Prefectura Arad a făcut marţi publică decizia Guvernului de a restrânge categoriile de persoane care pot beneficia de ajutoare de încălzire, precum şi obligaţia primăriilor de a face anchete sociale la o parte din beneficiari. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a tăiat de pe listă circa 10% dintre persoanele care până acum ar fi beneficiat de ajutoare de încălzire. Este vorba despre cei care au venituri nedeclarate și bunuri a căror valoare depăşesc pragul de 615 lei/persoană.
Toate veniturile
Potrivit documentaţiei transmise marţi de Prefectura Arad, „la stabilirea veniturilor familiei sau persoanei singure în vederea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei în cele trei sisteme de încălzire utilizate, respectiv energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, vor fi luate în considerare toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială Bani de liceu”.
Mai mult decât atât, „în situația în care familia sau persoana singură are în proprietate bunuri mobile și imobile de natură a asigura acoperirea cheltuielilor de întreținere a locuinței și menținere a unui nivel de trai decent, ajutorul pentru încălzire să nu se mai acorde”.
Economii
Guvernul estimează că prin aplicarea noilor măsuri „pentru bugetul anului 2010 se economisesc 10,6 mil. lei din bugetul de stat și 27,6 mil. lei din transferuri către bugetele locale, iar pentru anul 2011 se vor economisi 26,4 mil. lei din bugetul de stat și 70 mil. lei din transferuri către bugetele locale”.
Anchete sociale
Guvernul impune şi realizarea de anchete sociale, prin sondaj. La nivelul municipiului acestea ar trebui efectuate la 3% din beneficiari.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!