ARAD. Baroul Arad și-a prezentat proiectele vineri, 24 iunie, la sediul instituției, în cadrul unei conferințe de presă. Unul dintre acestea vizează apărarea profesiei de avocat, însă în aceeași măsură vine în ajutorul justițiabililor. Cum? Explică avocatul Andrei Ioniță, decanul Baroului Arad:
„Este vorba despre un proiect care vizează apărarea profesiei de avocat și totodată întărirea credibilității acestuia, întrucât am sesizat că nefiind neapărat foarte prezenți în viața de zi cu zi a urbei, de multe ori nici nu se știe diferența dintre un avocat înscris pe tabloul avocaților, avocat cu patalama și acte în regulă, și alte persoane care acționează pe aceeași piață a avocaturii ca și avocați. Avem, din păcate, la nivelul Baroului Arad o serie de sesizări în acest sens. Vorbim de persoane care nu au nicio calitate, nu sunt consilieri juridici, nu sunt avocați, dar față de justițiabili se recomandă ca fiind avocați, încasează onorarii în calitate de avocat, iar activitatea prestată de aceștie e cum e…”.
În ceea ce privește persoanele care se dau drept avocați, avocatul Diana Chițoi, prezentă la conferința de presă, spune că:
„Vrem să atragem atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă avocatura clandestină desfășurată de acești mandatari neavocați care nu au studii juridice și care se obligă față de justițiabili să le rezolve anumite probleme juridice fără să cunoască foarte bine aspecte specifice procedurilor judiciare și de aceea consecințele unor asemenea activități pot fi foarte grave pentru justițiabili, în sensul că aceștia pierd bani, pierd termene și în final nici nu își rezolvă problema judiciară. De multe ori ne întâlnim în profesia noastră cu persoane care vin la noi după ce deja au fost epuizate căile judiciare de către acești mandatari neavocați și noi nu mai avem niciun fel de instrumente ca să îi ajutăm, să le rezolvăm problema care putea fi rezolvată dacă apelau de la început la un specialist avocat. Problema este că instanțele de judecată – sau Codul Civil – permit această apărare prin mandatar, dar care ar trebui să fie exercitată în mod cu totul și cu totul excepțional atunci când, în mod repetitiv, o persoană în baza unui mandat de reprezentare se prezintă în instanță și reprezintă aceste persoane. În mod normal și instanțele de judecată și organele judiciare ar trebui să intervină. Tocmai de aceea noi ne-am hotărât să fim mai fermi din acest punct de vedere și să formulăm plângeri penale ori de câte ori avem cunoștință de aceste persoane care exercită fără drept profesia de avocat pentru a preîntâmpina acea finalitate negativă pentru justițiabili și am formulat și există și în prezent pe rolul organelor judiciare dosare penale care vizează astfel de persoane care reprezintă în baza unui mandat justițiabilii fără să aibă calitatea de avocat și fără să aibă neapărat cunoștințe juridice. Noi vrem să subliniem faptul că avocatul, conform legii, este singurul care apără drepturile și libertățile cetățenilor într-un cadru organizat, legalizat. Cine este avocat se știe din tabloul avocaților care se regăsește atât pe site-ul Baroului Arad, dar și la Tribunal există un tablou cu datele de contact ale tuturor avocaților și cetățenii ar trebui să știe că atunci când au o problemă juridică să apeleze la specialiștii avocați care sunt înscriși într-o formă organizată de exercitare a profesiei, care au promovat examenul de intrare în profesie și care se regăsesc doar pe aceste liste speciale dedicate avocaților. Acesta este un prim semnal de alarmă pe care îl vrem să îl tragem pentru că așa cum am spus, în final, sunt situații în care justițiabilul ajunge la avocat când este prea târziu și când nu mai poate să-i fie reparată problema sau consecința unui eventual proces purtat de un mandatar neavocat”.
Consultanță juridică gratuităPentru a veni în ajutorul justițiabililor, Baroul Arad a anunțat că dorește, cu ajutorul „Asociației Tinerilor Avocați”, să acorde consultanță juridică gratuită celor care au nevoie, cel puțin o dată pe lună.
„O a doua chestiune pe care am inclus-o în proiectul nostru vizând apărarea profesiei este legată de faptul că am dorit ca printr-o asociație nou înființată, mă rog, relativ nouă, de aproximativ 1 an de zile, <<Asociația Tinerilor Avocați>>, să venim în întâmpinarea problemelor justițiabililor, cetățenii urbei noastre, și să acordăm o consultanță juridică gratuită cel puțin o dată pe lună, la noi, la sediul baroului astfel încât cetățenii – anterior promovării unui proces care au nevoie de un sfat juridic, care au o problemă juridică – să poată să se adreseze unui specialist și să fie îndrumat spre calea corectă, legală de rezolvare a problemei sale, prin această consultanță juridică gratuită pe care vrem să o punem la dispoziția cetățenilor prin intermediul avocaților din <<Asociația Tinerilor Avocați>>. Considerăm că este, până la urmă, și obligația noastră de a sprijini, dacă dorim ca într-adevăr profesia noastră să fie credibilă, să fie apreciată și noi la rândul nostru să facem tot ce putem să sprijim sub acest aspect cetățeanul”, a punctat avocatul Diana Chițoi.
Problema valorii taxei de timbruÎn cadrul conferinței de presă s-a făcut referire și la taxa de timbru în ceea ce privește partajul, o taxă considerată împovărătoare, pe care prea puțini justițiabili își permit să o achite, dar care, în viitor, ar putea fi redusă. Cel puțin aceasta a fost propunerea reprezentanților avocaților în cadrul unui congres ce a avut loc la București.
„Aș dori să vorbesc și despre un alt proiect care vizează tot apărarea profesiei noastre, respectiv despre aspectele legate de posibilitatea cetățenilor care au venituri mai mici, un aspect care este de mult timp reglementat de lege, dar care poate nu este atât de cunoscut, posibilitatea persoanelor care au venituri mici de a beneficia de ajutor public judiciar sub forma asistenței juridice gratuite. Dacă există persoane care au o problemă juridică, indiferent dacă trebuie să promoveze un proces sau dacă au nevoie de o consultanță juridică, făcând dovada veniturilor minime pe care le realizează pe cap de familie, poate să beneficieze de ajutor public judiciar sub forma acestei asistențe juridice gratuite care se oferă în baza legii. Este un aspect pe care cetățenii trebuie să îl cunoască pentru că mulți dintre ei, poate de multe ori își lasă o problemă nerezolvată pentru că nu au posibilitatea să angajeze, să apeleze la un avocat. Însă atunci când veniturile nu le permit, în sprijinul lor vine legea care acordă această facilitate. Tot legat de apărarea profesiei noastre doresc să spun că prin reprezentanții noștri care participă la congresele avocaților care se țin la București și unde se discută și eventuale inițiative legislative, noi sprijinim și am sprijinit întotdeauna acele inițiative legislative care să ajute cetățeanul să aibă un acces mai facil la justiție, iar acum se discută despre reducerea taxelor de timbru, în special în ceea ce privește acțiunile de partaj, unde, în prezent, dacă se dorește a se efectua un partaj judiciar, un partaj succesoral la instanța de judecată, cetățeanul trebuie să plătească o taxă de timbru între 3 și 5 la sută din valoarea bunurilor pe care dorește să le împartă. De multe ori este o sumă împovărătoare pentru cei care doresc să își rezolve această problemă și care limitează accesul la justiție. Tocmai de aceea reprezentanții noștri susțin că este necesară modificarea legii sub acest aspect și reducerea taxei de timbru astfel încât aceste procese să devină mai accesibile cetățenilor pentru că sunt procese foarte întâlnite în practică, partajele”, a mai explicat avocatul Diana Chițoi.
Lipsa de mediatizareDespre lipsa de mediatizare în ceea ce privește asistența judiciară gratuită a vorbit și avocatul Alin Gherga, care a punctat faptul că prea puțină lume cunoaște faptul că persoanele cu dizabilități beneficiază, prin lege, de asistențp judiciară gratuită:
„În lege se precizează că persoana care are certificat beneficiază de asistență judiciară gratuită, dar oamenii nu știe. Ei, dacă vin la noi cu o copie după certificatul de dizabilități, primesc, în baza legii, asistență judiciară gratuită. Dar lumea nu știe…”.
Taxa, plătită în rateDespre taxele de timbru pe care majoritatea justițiabililor nu își permit să le plătească, existând însă o variantă în vederea achitării lor, avocatul Amalia Pascal a punctat:
„Apropo de taxele de timbru, într-adevăr e un prejudiciu că nu pot eu, ca justițiabil, să mă adresez justiției pentru că nu am suport financiar, pentru că în momentul în care mergi la un avocat care calculează și îi spune omului că are de plătit o taxă de timbru de, să spunem, 8.000 de lei, acesta se blochează. Și atunci încerci să ajuți: Ok, hai să încercăm să vedem dacă putem să facem cerere de ajutor public judiciar, dar majoritatea nu se înscrie în acele limite, pentru că sunt foarte mici pentru a accede la acel ajutor public. Și atunci ce poți să faci este să soliciți instanței de judecată să plătești în tranșe, dar și asta e ca o rată…”.
Cei interesați de consultanța juridică gratuită acordată de Asociația Tinerilor Avocați pot solicita informații suplimentare la sediul baroului de pe strada Ion Andreescu, nr. 3 sau la numărul de telefon 0257/257421.
Trimite articolul
XGuvernul puie-monta a mărit aceste taxe in mod excesiv,in2013 !!! Nu este adevărat cele afirmate mai sus,cum că mandatarii care reprezintă partea nu au studii juridice !! S-au ajuns așa tocmai din cauza că justițiabilii (mulți dintre ei) au fost avocații de mulți bani de către mulți confrați,astfel încât au fost nevoiți probabil ,să se adreseze mandatarilor!! Păi,dacă legea permite,de ce ii deranjează asta pe avocați??? In numele apărării drepturilor,mulți justițiabili au fost avocatiti din greu,de foarte multi bani și fără rezultat,au plătit degeaba !!!
Mafia avocatilor….le fuge sun a din fasole la spagarii astia din barou
In Romanika poti ajunge jurist, avocat prin echivalarea studiilor.Faculta de la Herculane, Lugoj, Oradea a scos mii de incompetenti.Ce mai conteaza vreo 50 de falsi
-
noroc ca “facultatile” din Arad scot specialist adevarati!