S-a terminat „era Bănăţean” la Compania de Apă Arad. După ani de zile în care a condus cum a vrut societatea şi nu a dat nimănui socoteală, Gheorghe Bănăţean şi ceilalţi şase directori ai lui, dar şi membrii Consiliului de Administraţie vor fi demişi. Toate acestea în urma celei mai lungi şedinţe a Consiliului Judeţean Arad din ultimii ani. O oră şi jumătate a durat şedinţa de marţi, din care o oră s-a vorbit doar despre conducerea Companiei de Apă.
Deşi au fost presiuni, deşi au fost organizate şedinţe la partid pe tema proiectului, deşi chiar şi Opoziţia a dorit să îl ţină în braţe pe Bănăţean, până la urmă diferenţa a fost făcută de un singur vot. În favoarea proiectului. Acesta a fost adoptat cu 15 voturi pentru şi 13 abţineri. Circul a început încă de la debutul şedinţei. Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, a supus votului ordinea de zi a şedinţei. Gheorghe Sabău şi Florin Tripa, consilierii din Opoziţie care au fost cei mai vocali la adresa lui Bănăţean timp de doi ani, au fost primii care au luat poziţie. „Solicităm scoaterea proiectului de pe ordinea de zi până la clarificarea situaţiei”, a spus Sabău. „Subscriu şi eu la retragerea proiectului”, a anunţat şi Ioan Ulici. Ambii au făcut referire la legalitatea hotărârii şi au spus că vor să fie siguri că votează o hotărâre care respectă legea. „Proiectul este legal, are aviz de legalitate de la serviciul juridic al Consiliului Judeţean şi de la secretarul judeţului”, a anunţat Ţolea.
După vreo jumătate de oră în discuţie a intervenit şi Ioan Plaveţi, care a anunţat că retragerea proiectului de pe ordinea de zi poate fi făcută numai de către iniţiatorul proiectului, iar iniţiatorul a fost Adrian Ţolea. „Să respectăm procedurile, să intrăm în şedinţă şi de abia apoi, când ajungem la proiectul respectiv, să pornim discuţii pe marginea lui”, a spus Plaveţi. Cu opt abţineri, toate de la consilierii din Opoziţie, ordinea de zi a fost adoptată şi a început şedinţa.
După ce au parcurs toate proiectele de pe ordinea de zi, au ajuns şi la cel care face referire la demiterea conducerii Companiei de Apă Arad, proiect pus strategic ultimul pe listă. Iar discuţiile s-au reluat. „Nu avem o informare clară despre ce se va întâmpla după demiterea directorilor. Vrem să fim informaţi clar despre legalitatea acestor demiteri”, a declarat Tripa. „Domnule Tripa, aţi cerut de nenumărate ori demiterea şefilor de la Compania de Apă. Acum aveţi această ocazie. De fapt, este un moment al adevărului pentru toţi consilierii judeţeni. Acum se vede cine va vota pentru interesul arădenilor şi care sunt grupurile transpartinice, unele înfiinţate încă de pe vremea vechiului PDL”, a spus Adrian Ţolea. Acesta a ţinut să mai precizeze şi faptul că „ştiu că sunt oameni în birouri prin oraşul acesta care nu vor să se vorbească despre subiectul Compania de Apă, care nu vor ca acest proiect să treacă”.
Ca o făcută, Gheorghe Falcă i-a chemat în şedinţă pe toţi consilierii judeţeni înaintea şedinţei. Se pare că acolo s-a trasat direcţia votului. Dar, totodată, se pare că aleşii judeţeni au călcat cuvântul preşedintelui PNL. Pentru că, la vot, din totalul de 28 de aleşi prezenţi, 15 au votat pentru adoptarea proiectului, iar 13 s-au abţinut. Consilierii care l-au criticat cel mai mult pe Bănăţean, respectiv aleşii PSD, au fost şi cei care au vrut să îl ţină în braţe. Opoziţia s-a abţinut în bloc la vot. Totuşi, cu tot cu ajutorul unor PNL-işti, nu au reuşit să abţină majoritate, aşa că proiectul a fost adoptat.
Numărătoarea voturilor s-a făcut de vreo şase ori pentru a nu se greşi. La un moment dat, pesediştii au părăsit sala, nemulţumiţi că se numără de atâtea ori, dar şi de faptul că şi-au dat seama că proiectul a fost adoptat.
Compania acuză
Rar s-a întâmplat ca Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă, să participe la vreo şedinţă CJA. De această dată, însă, a participat. Alături de el s-a aflat purtătorul de cuvânt al instituţiei şi directorul economic. Aceştia au împărţit în sală informări în care spun că hotărârea Consiliului Judeţean este ilegală. Mai mult, au aruncat acuze grave care, teoretic, la un asemenea nivel, ar trebui susţinute şi cu documente. „Proiectul de hotărâre este ilegal şi abuziv, nu vizează o posibilă creştere a eficienţei, ci pur şi simplu schimbarea Consiliului de Administraţie, în primă fază, şi apoi a directoratului”, se arată în informarea Companiei de Apă. Schimbare care nu ar fi tocmai nepotrivită, am adăuga noi, ţinând cont de faptul că preşedintele Consiliului de Administraţie este Adrian Nedelciu, fostul director tehnic al CJA, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Iar Nedelciu nu şi-a dat demisia, deşi i-a fost solicitat acest lucru de nenumărate ori.
Şi interesele?
Piaţa zvonurilor dădea ca sigur faptul că pesediştii vor vota împotriva schimbării conducerii Companiei de Apă. Nu au votat împotrivă, dar s-au abţinut. Care sunt interesele din spatele uşilor închise, interese care i-au transformat pe pesedişti din cei mai aprigi contestatori ai lui Bănăţean, în cei mai buni prieteni ai lui, nu ştim. Dar aceeaşi piaţă a zvonurilor spune că şefii partidelor importante din Arad au stabilit direcţia votului. Lucru confirmat aproape în întregime în şedinţa de marţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!