Proiectul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, al cărui lider de proiect este Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad – Facultatea de Științe ale Naturii, cu un partener însemnat în Universitatea de Științe din Szeged – Departamentul de Ecologie, se apropie de încheiere. După o perioadă de mai bine de un an de zile de studii în teren și analiză de birou a datelor colectate, au fost pregătite materialele care cuprind concluziile proiectului de cercetare.
Pentru a ne reaminti, în luna februarie a anului 2010, s-a desfășurat în Sala de conferințe a Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, conferința de lansare a proiectului. A fost urmată la scurt timp de o conferință de presă similară, organizată la Szeged de către partenerul de proiect. Bugetul destul de mare al proiectului, cca. 175000,00 eur, precum și specializările și profesionalismul echipei mixte de cercetători, români și maghiari, promiteau obținerea unor rezultate valoaroase, interesante.
Cercetarea s-a desfășurat pe mai multe domenii de studiu, gândite pentru a obține informații și rezultate care să permită identificarea unor metodologii eficiente de valorificare a ecosistemelor, naturale și antropizate, din văile râurilor Mureș și Crișul Alb. Astfel, au fost realizate studii de evaluare a structurii habitatelor, de evaluare a unor populații de nevertebrate terestre, de evaluare a bunurilor și serviciilor ecosistemelor (așa cum sunt ele percepute de către comunitățile locale), și de caracterizare hidromorfologică a unor sectoare de râu ale Mureșului și Crișului Alb (Crișuri reunite pentru sectorul maghiar). Rezultatele obținute ar fi trebuit să permită identificarea metodelor de utilizare a terenurilor cele mai puțin dăunătoare speciilor naturale, implicit metodele de utilizare a terenurilor cele mai prielnice pentru conservarea biodiversității, animale și vegetale. Deoarece suprafața de studiu ar fi fost prea întinsă pentru a putea fi cuprinsă într-un an de zile de muncă, și pentru a reduce din heterogenitatea informațiilor culese, în sensul realizării unor corelații cât mai semnificative și reprezentative, au fost selectate 4 zone de lucru, respectiv lângă localitățile Magyarcsanad – Ungaria și Bezdin – România în valea Mureșului și Gyula – Ungaria și Vărșand – România, în valea Crișului Alb.
Rezultatele obținute au fost pe măsura așteptărilor. Au fost identificate peste 460 de specii de plante la Bezdin, peste 100 de specii de nevertebrate la Vărșand și au fost realizate peste 50 de interviuri persoanelor din localitățile Vărșand, Munar și Sâmpetru-German pentru a obține tablou serviciilor ecosistemelor așa cum sunt ele percepute în viata de zi cu zi a acestora.
Au fost obținute informații care vor putea să fie analizate și comparate mai departe, pentru a putea fi apoi integrate în strategiile pentru dezvoltare durabilă a localităților în jurul cărora s-au desfășurat studiile, dar nu numai. Evaluarea serviciilor ecosistemelor în raport cu caracteristicile biodiversității unei regiunii reprezintă o abordare modernă a determinării mijloacelor sustenabile de utilizare a resurselor naturale. Astefel, considerăm că studiile intreprinse vor avea un efect important în lumea științifică de specialitate și, sperăm, vor reprezenta un sprijin pentru cei ce decid căile și mijloacele de dezvoltare ale regiunii.
Conferința de prezentare a rezultatelor proiectului se va defășura în data de 03 iunie 2011, la sediul Departamentului de Ecologie al Universității de Științe din Szeged – Ungaria, începând cu orele 11:00 (ora României). Vor fi ținute prelegeri referitoare la rezultatele obținute pentru fiecare domeniu de cercetare. La conferință va participa și Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, rectorul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, în calitate de manager de proiect, însoțit de toată echipa de specialiști a proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!