„Turneul generalului Berthelot în Transilvania și Banat la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919“ este titlul conferinței ce se va desfășura pe 15 și 16 noiembrie la Arad. Evenimentul îi va aduce în orașul nostru pe prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, prof. H.C. Josef Wolf de la Institutul de Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni din Tubingen, prof.univ.dr. Dumitru Preda, fost ambasador al României în Republica Cuba, prof.univ.dr. Ion Zainea de la Universitatea din Oradea și porf.univ. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea.
Reconstituire istorică
Conferința va începe vineri, pe 15 noiembrie, de la ora 16, în sala „Regele Ferdinand” din Palatul Administrativ, unde va avea loc un moment de reconstituire istorică intitulat „Sosirea generalului Berthelot la Arad după 100 de ani“. Momentul va fi pus în scenă de reprezentați ai Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, care vor prezenta ceremonialul militar în costume de epocă. Apoi, conferința va avea două sesiuni în plen, una vineri, 15 noiembrie, în sala „Regele Ferdinand” și una sâmbătă, 16 noiembrie, în sala „Regina Maria”.
Prezentări și lansări de carte
Printre titlurile prezentărilor și a dezbaterilor susținute în cadrul conferinței se regăsesc „Generalul Henri Mathias Berthelot și românii în istoriografia românească”, „Manifestația organizată în seara zilei de 26 decembrie 1918, în gara orașului Lugoj, prilejuită de sosirea generalului Henri Mathias Berthelot, cu ocazia turneului întreprins în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania”, sau „Violențele de la Arad din ziua de 29 decembrie 1918”. Totodată vineri, în prima zi, vor fi lansate cărțile „Sub semnul Marii Uniri. Campaniile armatei române pentru întregirea țării 1916-1920”, semnată de Dumitru Preda, respectiv „România la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920, vol. 1. (1 Decembrie 1918- 28 iunie 1919)“, coordonată de același Dumitru Preda.
Generalul Berthelot
Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susținerea diplomatică și militară a cauzei românești.
Dedicată Zilei Naționale
Conform celor de la Centrul Municipal de Cultură, organizator al evenimentului, manifestarea culturală face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Naționale a României, care vor mai cuprinde, conform acestora, „un concert simfonic festiv, un concert extraordinar de muzică populară, un concert de muzică ușoară și două evenimente pentru copii”, ce urmează a fi organizate în cartierele Gai și Grădiște.
Trimite articolul
XDaca a fost unire, de ce a fost nevoie sa fie (si) Aradul ocupat militar?
Daca totul se putea rezolva cu o unire, de ce a fost nevoie ca Romania (care pe atunci era Tara Romaneasca si Moldova) sa declare razboi in 1916 AustroUngariei care era aliatul sau, si sa atace Transilvania prin campanii militare?
Ar trebui sa fie explicata aceasta “UNIRE” cu Romania.Multi foarte multi nu cunosc faptele care au dus la unirea cu Romania a Banatului si ce au cautat armatele franceze pe aceste meleaguri. Istoricii ar trebui sa explice cronologic ce s-a intamplat in acea perioada si ce datoram armatei franceze .
Intr-o telegrama,nenea asta,spunea Guvernului francez: ,,Romania este colonia perfecta”. Tele grama i-a fost furata mesagerului si inlocuita de catre serviciul secret romanesc.N-a fost un prieten sincer al Romaniei,doar interesele Frantei au facut ca ei sa ajute Romania.