ARAD. O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a participat, recent, la cea de-a 30-a reuniune a Conferinţei Rectorilor Danubieni (DRC), organizată la Cluj Napoca, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).
La eveniment au participat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Dacian Cioloş – Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Rudolf Strohmeier – directorul general adjunct DG RTD, Vladimir Sucha – directorul general adjunct al JRC (Joint Research Centre) şi peste 50 de rectori şi delegaţi ai Universităţilor din spaţiul danuabian. Din partea autorităţilor au fost prezenţi la ceremonia de deschidere Gheorghe Vuşan, prefectul de Cluj, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc. De asemenea, un mesaj video a fost adresat de către Máire Geoghegan – Quinn – Comisarul UE pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă.
Alături de înalţii funcţionari europeni au participat la lucrări Tudor Prisecaru – ministru secretar de stat pentru cercetare, Adrian Curaj – Director general al UEFISCDI, precum şi Cristian Hera – Vicepreşedinte al Academiei Române.
Lucrările conferinţei au fost prezidate de prof. dr. Jirí Balik – rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Praga, preşedintele DRC şi prof. dr. Martin Gerzabek – rectorul Universităţii BOKU din Viena şi prof. dr. Doru Pamfil – Rectorul USAMV Cluj-Napoca, în calitate de vice-preşedinţi ai DRC.
Conferinţa Rectorilor Danubieni din acest an a avut ca temă „Parteneriatul pentru Cercetare şi Inovare în regiunea Dunării, element esenţial în construcţia solidă şi durabilă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, în contextul recentei lansări a Programului Uniunii Europene pentru Cercetare – Inovare „HORIZON 2020” şi a „Parteneriatului European pentru Inovare”, precum şi a altor programe europene pentru finanţarea cercetării în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene.
În programul conferinţei au fost incluse şase sesiuni de prezentări care au vizat cercetarea şi inovarea în Regiunea Danubiană, în perspectiva Programului Orizont 2020 şi a noii strategii europene pentru Regiunea Dunării; perspectivele privind dezvoltarea de parteneriate între Universităţile membre pentru dezvoltarea rurală a regiunii dunărene, precum şi suportul ştiinţific ce poate fi asigurat de Joint Research Center (JRC) al UE şi de Danube Academy Conference (DAC) pentru implementarea strategiei UE în zona dunăreană.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest Vasile Goldiş, ne-a declarat: „Lucrările celei de-a 30-a reuniuni a Conferinței Rectorilor Danubieni s-au desfășurat în spiritul unei colaborări fructuoase între rectori și invitați, având în vedere că au participat personalități deosebite ale vieții academice interne și internaționale. S-a purtat un dialog fructuos pe marginea proiectelor care vor fi abordate în strategia Dunării, care urmează a fi luate în discuție de către Centrul de Cercetări al Conferinței Rectorilor Danubieni și organismele Uniunii Europene. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, fidelă proiectelor pe care le elaborează, a legat o serie de relaţii cu partenerii din țările participante și am convingerea că, atunci când va fi termenul de depunere al proiectelor, vom fi unii dintre pretendenții la câștigarea acestora. Universitatea noastră este membră a Forului Rectorilor Danubieni de peste 10 ani și nu am lipsit de la nici o reuniune în tot acest timp. Ne înscriem printre Universităţile cu o bună activitate în cadrul Conferinței Rectorilor Danubieni, prin participarea la diferite reuniuni desfășurate pe linie de cercetare științifică. Lucrăm la proiecte de cercetare științifică din domeniul strategiei de îmbunătățire a aspectelor economice în regiunea Dunării, dar și la proiecte privind portul și tradițiile legate de parcursul Dunării în țara noastră”.
„Au fost primiți și 11 noi membri, care au susținut prezentarea Universităților lor, dintre care, au fost admise în structura Conferinței Rectorilor Danubieni, patru universități din România pe care le felicităm”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Conferinţa DRC
Conferinţa DRC este o Asociaţie europeană a Universităţilor din spaţiul danubian, fondată în anul 1983 la iniţiativa rectorilor Universităţilor din Ulm, Linz, Viena şi Budapesta. Scopul acestei asociaţii este perfecţionarea învăţământului superior din ţările riverane Dunării, atât prin dezvoltarea universităţilor membre, cât şi prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între universităţile membre. În timp, universităţilor fondatoare li s-au alăturat şi alte universităţi, din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia şi Muntenegru, Slovacia, Slovenia şi Ucraina, astfel că, în prezent, în această reţea inter-universitară activează 56 de instituţii de învăţământ superior din 13 ţări.
Scopul asociaţiei este de a îmbunătăţi metodele de predare şi cercetare specifice învăţământului superior în această regiune, şi în special, dezvoltarea universităţilor membre, prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între universităţi.
Printre principalele activităţi desfăşurate de DRC se pot menţiona următoarele: coordonarea ideilor şi acţiunilor membrilor săi prin schimb de informaţii cu privire la probleme de interes comun, promovarea colaborării între membri, cu scop ul de a contribui la stabilitatea şi dezvoltarea unei societăţi deschise şi democratice în Europa.
În acelaşi timp, DRC acţionează ca şi consultant, prezentându-şi punctele de vedere şi oferind recomandări adecvate referitoare la situaţii care privesc interesele universităţilor, guvernelor, organizaţiilor naţionale, sau internaţionale, precum şi ale altor părţi interesate implicate în managementul universitar.
DRC menţine legături cu organizaţii naţionale şi internaţionale, în special Conferinţele Naţionale ale Rectorilor, EUA, UNESCO, UE, Consiliul Europei, etc., ale căror activităţi sunt de interes pentru universităţi sau se referă la universităţi. DRC organizează conferinţe, workshop-uri, şcoli de vară şi participă la proiecte cu finanţare europeană, având o contribuţie activă în cadrul Grupurilor de lucru în arii prioritare ca parte din strategia Europeană pentru Regiunea Dunării.
Membrii eligibili ai DRC sunt Universităţile din regiune şi instituţiile recunoscute de stat sau care fac parte din reţeaua universităţilor de stat acreditate şi care depun o solicitare corespunzătoare în acest sens. Calitatea de membru DRC permite actualizarea profesională pe durata conferinţelor şi workshop-urilor, crearea de reţele cu alte universităţi şi integrarea în grupurile de acţiune relevante pentru Strategia din Regiunea Dunării (EUSDR).
Citiți principiile noastre de moderare aici!