Dacă până acum, toate conferințele centenarului au fost susținute de distinși domni, iată că a venit și rândul unei distinse doamne, conf.univ.dr. Simona Stiger, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“ să aducă în atenția publicului fragmente însemnate din perioada Marii Uniri, dar dintr-o altă perspectivă. S-a vorbit mult despre unire, însă nu prin prisma genului. Doamna Stiger, prin prezentarea comunicării sale, „Rolul reuniunilor femeilor române în realizarea Marii Uniri“, și-a propus să completeze tabloul istoric cu piesele lipsă, adică marile personalități feminine, care de-a lungul timpului au rămas în anonimat deși au contribuit semnificativ la înfăptuirea României Mari. În anii precedenți lui decembrie 1918, pe teritoriile românești, zeci de femei s-au constituit în reuniuni prin care desfășurau activități politice sau sociale. Organizațiile feminine din Transilvania și-au trimis 61 de reprezentante la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia cu mandatul de a a vota pentru întregirea națiunii române.
Iată că istoria nu e scrisă doar de bărbați sau de învingători, ci și de femei inteligente, demne, curajoase și cu inițiativă, așa cum au fost Regina Elisabeta, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Elena Alistar, Ani Birtolon, Eugenia Cicio Pop, Adriana Ispravnic, Elena Goldiș, amintind doar câteva dintre ele, ultimele 4 fiind chiar din Arad.
Moderatorii evenimentului au fost prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ și Cristina Duma de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad. Totodată, în cadrul manifestării, ca o recunoaștere a contribuției aduse la îmbogățirea istoriografiei naționale românești din Transilvania, conf.univ.dr. Simona Stiger a fost distinsă de către autoritățile locale cu Ordinul Centenar. De asemenea, pentru munca depusă în domeniul cercetării istoriei locale și nu numai, au primit Medalii Centenar: prof. Cornelia Foster, prof.univ.dr.Eugen Ghiță, conf.univ.dr. Cristian Măduța, dr.Sorin Sabău, dr. Gabriel Hălmăgean, dr. Bogdan Ivașcu și ing. Ioan Rancov.
Evenimentul „Conferințele Centenarului“ a fost organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.
Citiți principiile noastre de moderare aici!