Au fost prezenți redactorul șef al apreciatei reviste, cunoscutul istoric și analist politic Ion M. Ioniță, împreună cu o parte dintre membrii colectivului redacțional. Din partea gazdelor au fost prezenți – alături de un numeros public – oameni de cultură din orașul de pe Mureș, cadre didactice, studenți.
De asemenea, au onorat conferința primarul Gheorghe Falcă, viceprimarul Călin Bibarț, președintele Consiliului Județean Iustin Cionca și reprezentanți ai Centrelor Culturale Municipal și Județean, sub egida cărora se organizează acțiunile de celebrare a Centenarului.
Dezbaterile s-au axat pe o serie de teme ce vizează argumentele demografice, politice, economice și istorice ale Aradului ca loc în care s-a plămădit Marea Unire (conf.univ.dr. Simona Stiger), unitatea acțională a politicienilor ardeleni de la 1918 în cadrul Consiliului Național Român Central, indiferent de ideologia lor politică sau de confesiune (prof.univ.dr. Corneliu Pădurean), Aradul – a treia capitală politică a românilor din Monarhia Habsburgică și manifestări ale ideii de unitate națională la românii din toate provinciile (prof. dr. Doru Sinaci), rolul școlii, familiei, bisericii și al societăților culturale în păstrarea vie a conștiinței naționale în Ardeal și Banat, cu accent pe Preparandia arădeană (prof.dr. Doru Bogdan), Gărzile Naționale Române și rolul lor în făurirea și apărarea României Mari (prof. Virgil Valea), exemplul de patriotism al marilor corifei ai unirii, cu accent pe Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop (prof.univ. dr. Marius Grec), colaborarea dintre Complexul Muzeal Arad și revista Historia, precum și cu alte foruri de cultură centrală și locală (dir. Constantin Inel), evoluția evenimentelor din octombrie și noiembrie 1918 și plămădirea la Arad a documentelor programatice ale Marii Adunări Naționale de la Alba iulia (prof.univ. Marius Diaconescu), datoria generației actuale de a omagia jertfele străbunilor, dar și de a edifica un Arad cu viitor pe măsura trecutului (primar Gheorghe Falcă).
Sintetizând cele expuse, Ion M. Ioniță a declarat: „Este de mare importanță să scoatem în evidență rolul excepționalilor oameni de stat, corifei ai Marii Uniri, care aici, la Arad, în doar o lună de zile, au reușit să schimbe radical istoria românilor. A fost un efort organizatoric colosal, desfășurat în condiții de mare presiune și cu riscuri enorme. Ca semn de respect și de apreciere, dedicăm Aradului numărul din noiembrie al revistei Historia, loc unde o mână de oameni hotărâți au mobilizat
toate forțele nației pentru înfăptuirea visului de veacuri al poporului român – unirea într-un singur stat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!