Confiscările pe bandă rulantă din ultima perioadă, întreprinse de Garda Financiară Arad, au adus în discuţie şi problema valorificării acestor bunuri. Această problemă a fost sesizată şi de către cititorul nostru Gheorghe Pielescu din cartierul Aurel Vlaicu care ne-a spus: „Am dori şi noi să ştim cum se vând produsele pe care le confiscă Garda Financiară. Ce se întâmplă cu ele? Se pot cumpăra de oricine? sau acele tone de cartofi, ceapă şi alte legume se donează căminelor de bătrâni? Care este destinaţia bunurilor conficate?”.
Am luat legătura cu directorul coordonator al Gărzii Financiare Arad, Anton Pop, care ne-a explicat că „Garda Financiară Arad nu are nicio abilitate să valorifice bunurile confiscate. Punerea spre vânzare se face de către un compartiment specializat din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor PubliceArad. Într-adevăr există şi un magazin al Finanţelor în Arad, situat pe strada Vasile Goldiş, dar de cele mai multe ori acolo se duc doar produsele care nu sunt perisabile şi ar putea fi valorificate şi către publicul larg”. Despre preţurile acestor produse Anton Pop ne-a explicat: „de obicei produsele din magazin au preţuri ceva mai scăzute decât media de pe piaţă”.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor PubliceArad, Călin Arusti, ne-a informat că: „Potrivit legislaţiei DGFP Arad prin Compartimentul valorificări are încheiate contracte cu firme specializate în vederea valorificării mărfurilor considerate perisabile (fructe, legume, produse congelate). Este foarte importantă colaborarea cu astfel de firme deoarece unităţile operative ale Gărzii Financiare muncesc non-stop, iar marfa confiscată trebuie descărcată, manevrată şi depozitată în condiţii optime indiferent că este zi, noapte sau week-end”. Firmele cu care colaborează DGFP Arad fac recepţia mărfii la preţul de importator practicat după care se întocmeşte factura.
Aspect legislativ
Valorificarea confiscărilor se face în baza Hotărârii 731 din 4 iulie 2007 (republicată) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statulu.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!