33 de copaci au fost tăiaţi, în municipiul Arad, în ultimele zece zile. Toţi arborii, se spune, au fost afectaţi în urma furtunii violente care s-a abătut asupra oraşului în 17 septembrie. Decizia înlăturării lor a fost luată, potrivit primarului Gheorghe Falcă, de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, constituit în urma evenimentului meteorologic extrem. Reprezentanţii acestui for (din care fac parte primarul, viceprimarii, directorii şi şefii de servicii din cadrul Primăriei, reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate, respectiv regiile, Poliţiei, Jandarmilor şi ISU) au continuat inventarierea copacilor care au avut de suferit în urma vântului puternic de acum zece zile. Pe lista celor cu probleme au ajuns alţi 90 de copaci din oraş, care în viitorul apropiat vor fi raşi de pe suprafaţa pământului. Primăria a întocmit şi depus la Direcţia Silvică documentaţia de autorizare pentru marcarea şi scoaterea acestora.
„În urma evaluării efectelor furtunii care a fost în municipiul Arad, a început procedura de îndepărtare a crengilor, a copacilor căzuţi, a copacilor înclinaţi. Vom continua să finalizăm tot ce avem pe lista respectivă. În acest moment, lucrăm în zona grădiniţelor şi a şcolilor pentru a îndepărta copacii înclinaţi care pot deveni periculoşi în cazul unor viitoare furtuni” – a precizat primarul Gheorghe Falcă în cadrul conferinţei de presă de miercuri. Edilul a mai subliniat că în locul copacilor înlăturaţi, se vor planta alţi arbori.
Responsabilitate
În acest context, a fost adus în discuţie nefericitul incident petrecut acum trei ani, când fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare, Gheorghe Ban, a murit după ce un copac a căzut peste maşina în care se afla, pe strada Ştefan Augustin Doinaş. Mai toată lumea acuza, la vremea aceea, Primăria că nu se ocupă de copacii bătrâni şi şubreziţi din oraş. Acum, Primăria a dispus rapid tăierea copacilor periculoşi, numai că sunt păreri – chiar oficiale, cu urmări – potrivit cărora încadrarea anumitor arbori în categoria „periculoşi” nu e corectă.
Cel mai recent exemplu în acest sens îl constituie un copac aflat pe strada Nicolae Grigorescu, la intersecţia cu Bulevardul Vasile Milea, care a fost tăiat miercuri dimineaţa. Garda de Mediu a amendat Primăria pentru că a comandat această operaţiune fără a avea autorizare. În realitate, Primăria, prin vocea purtătorului de cuvânt, susţine că a comandat doar toaletarea copacilor de pe strada Nicolae Grigorescu. (Dar s-a făcut o toaletare agresivă.) Iar primarul Falcă afirmă că arborele de la capătul străzii nu avea nevoie de aviz pentru a fi tăiat.
„Primăria a fost amendată pentru că şi-a permis să taie un copac înclinat care se afla pe o stradă, în apropierea unui trotuar. Evident, vom contesta în instanţă această amendă. Şi transmitem clar tuturor instituţiilor şi tuturor oamenilor că responsabilitatea privind lucrările de după furtună este a Primăriei. Cine doreşte să fie responsabil, să fie responsabil şi atunci când va apărea un incident” – a conchis primarul Gheorghe Falcă în conferinţa de presă de miercuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!