ŞIŞTAROVĂŢ. Relocările şi reaşezările unor terenuri au făcut ca unele comune să ajungă în imposibilitatea de a închide balanţa fondului funciar şi să se ajungă la litigii. Dacă de cele mai multe ori asemenea situaţii se întâlnesc între comune din acelaşi judeţ, există şi cazuri unde sunt implicate mai multe judeţe, iar medierea este ceva mai dificilă.
Descoperiţi pe 105 hectare
„A existat la un moment dat o compensare a terenurilor, dat fiind faptul că la noi în comuna exista şi o fermă de stat de pe vremea comuniştilor. Atunci terenul respectiv a fost luat de către comuna Secaş din judeţul Timiş. Dar, în momentul în care noi am făcut balanţa fondului funciar ne-a dat cu minus. Ne lipsesc exact cele 105 hectare, hectare despre care noi credem că ar trebui să ne revină”, ne-a explicat primarul din Şiştarovăţ, Dorel Jurjescu.
Mediere în două judeţe
Conflictul a ajuns în atenţia prefecturilor din cele două judeţe, iar pe cale de consecinţă a fost întocmită o comisie de mediere. „Am participat la câteva şedinţe de mediere, atât la Arad cât şi la Timişoara. Noi ne susţinem în continuare punctul nostru de vedere şi sperăm să ne putem recupera cele peste o sută de hectare cât mai curând. Ultima şedinţă de mediere a avut loc chiar la Arad, în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar concluzia ar fi fost că noi suntem cei îndreptăţiţi să avem acel teren”, ne-a mai spus Jurjescu.
Cert este că în acest moment există, potrivit declaraţiilor făcute de primarul din Şiştarovăţ, o hotărâre a Oficiului de Cadastru din Timiş, decizie prin care terenul ar urma să reintre în posesia comunei Şiștarovăţ şi astfel să se poată delimita fără alte probleme hotarul între comune, dar şi între judeţele Arad şi Timiş.
Cinci mii de hectare
Comuna Şiştarovăţ are un fond funciar de peste cinci mii de hectare de teren. În cifre Şiştarovăţul se întinde pe 5.545 hectare, cele 105 lipsă urmând să ducă la închiderea balanţei funciare şi la o delimitare clară a limitelor de hotar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!