Dacă sunteţi pasionaţi de istorie, dacă vreţi să cunoaşteţi datele concrete ale conflictelor şi mecanismele care au stat la baza declanşării lor, dacă nu vă supuneţi necondiţionat ideologiilor care au controlat gândirea oamenilor secole de-a rândul, atunci aţi dat peste cartea potrivită. Şi, mai mult decât atât, aveţi şansa de a întâlni o lucrare densă, care vă oferă o cantitate însemnată de informaţie într-un stil fluent, atrăgător şi accesibil. Nu vă faceţi probleme, nu trebuie să fi studiat zeci de ani istoria pentru a putea citi şi înţelege această scriere. Rodney Castleden nu se adresează doar specialiştilor în domeniu – cu toate că şi aceştia îşi pot afla în paginile lui o binevenită sinteză – , ci mai ales celor care doresc pur şi simplu să afle mai multe despre evoluţia şi întâmplările năprasnice cărora omul a fost nevoit să le facă faţă, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.
Fidel metodei sale, Rodney Castleden respinge dintru început ideologizarea istoriei, încercând să găsească adevărul factual din spatele miturilor şi legendelor. Exprimându-şi deschis poziţia pacifistă, profesorul englez nu face un proces de intenţie înaintaşilor sau contemporanilor mai puţin paşnici, ci pur şi simplu declară că nu înţelege motivele pentru care umanitatea a optat de atâtea ori în istoria ei pentru război, în condiţiile în care, în urma unui astfel de episod, capitolul „pierderi” a fost de fiecare dată mult mai consistent decât acela al „beneficiilor”. Şi ce altă cale mai bună există pentru susţinerea implicită a acestei poziţii decât aceea de a pune istoria la treabă şi a o lăsa să vorbească pentru sine? Şi asta încă din cele mai vechi timpuri, când oamenii cavernelor luptau cu pietre şi pari pentru sursele de apă şi pământuri, până în zilele noastre, când luptele se poartă tot pentru resurse, dar cu arme mult mai sofisticate şi infinit mai devastatoare.
Cartea urmează firul cronologic al evenimentelor şi vă poartă în miezul celor mai relevante dintre războaiele umanităţii, de la războaiele peloponeziace şi cele purtate de Imperiul Roman, la conflictele din perioada medievală, a Renaşterii, din epoca iluministă, până la cele două conflagraţii mondiale, Războiul Rece care a marcat veacul XX şi cele două recente războaie din Golf, care au schimbat viaţa omenirii în ultimele decenii. Rodney Castleden face dovada unei admirabile onestităţi faţă de cititori, dar şi faţă de istoricii şi cercetătorii preocupaţi de aceste teme. Departe de a respinge a priori o interpretare ori alta a faptului istoric, Castleden descoperă extraordinara şi generoasa valoare a lui „poate”. Ceea ce îi permite cititorului să opteze liber pentru o interpretare sau alta, iar fiecăruia dintre autorii citaţi – dar şi lui Castleden însuşi – să îşi prezerve propriile perspective, fără a intra în polemici sterile. Toate acestea, alături de multe altele pe care le veţi descoperi singuri, alcătuiesc farmecul aparte al unei cărţi care vă deschide porţile ferecate ale istoriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!