Refuzul Consiliului Local de a prelua managementul Spitalului Clinic Municipal Arad a produs o stare de confuzie căreia nu se ştie cum, când şi cine îi va pune capăt.
„Am primit un răgaz de câteva zile, să se elucideze complet problemele. E foarte greu, dar vom încerca să găsim soluţii. Vom avea discuţii cu sindicatele, cu Direcţia de Sănătate Publică, cu conducerea facultăţii şi cu reprezentanţii Primăriei. Este important ca împreună să luăm o decizie care să nu poată fi atacată pe cale juridică” – susţine dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Municipal Arad.
Dr. Olariu consideră că decizia consilierilor locali de a amâna preluarea spitalului este una corectă pentru că „e normal să verifici ceea ce preiei. Primăria vrea să aibă o strategie asupra modului în care se va desfăşura managementul spitalului, iar pentru asta trebuie să ştie exact ce preia. E foarte corect” – apreciază managerul Municipalului arădean.
Problema banilor
În ceea ce priveşte datoriile spitalului, dr. Teodora Olariu consideră că cele 5,3 milioane de lei nu reprezintă o sumă mare. „Ministerul Sănătăţii va plăti 2,1 milioane de lei din această sumă, adică datoriile acumulate până la 31 martie 2010, iar 3,2 milioane, cât rămâne, nu e o sumă mare” – opinează managerul Spitalului Municipal. Cât priveşte cele 4 milioane rezultate din procesul pierdut cu CAS, dr. Olariu spune că aceştia sunt nişte bani virtuali şi nu pot fi consideraţi datorii.
Referindu-se la cheltuielile cu salariile, dr. Olariu recunoaşte că sunt două sectoare – anatomie patologică şi TBC – unde acestea sunt destul de mari datorită sporului de 100%. „O asistentă de la anatomie patologică, spre exemplu, are un salariu de 6.300 de lei. E mult, dar e un venit obţinut pe lege, care îi dă dreptul la tot felul de sporuri. Există însă o altă lege care îi permite managerului să taie sporurile dacă nu are fonduri suficiente. Pe de altă parte, legea salarizării unice nu te lasă să-i micşorezi salariul din decembrie 2009… Sunt legi care se contrazic şi nu ştii de care să ţii cont…” – punctează dr. Teodora Olariu.
Managerul Municipalului susţine, în continuare, că soluţia atragerii de fonduri către spital este întocmirea unor liste de aşteptare pentru pacienţi. Cei care nu sunt urgenţe şi vor dori să beneficieze „acum” de un anumit serviciu medical vor trebui să plătească.
DULAPUL BUCLUCAŞ
Am interpelat-o pe dr. Teodora Olariu în legătură cu dulapul de 1,6 milioane de lei (16 miliarde de lei vechi!!!) identificat în inventarul spitalului. „A fost o greşeală. Persoana care a făcut inventarul a pus nişte zero-uri în plus. Cu siguranţă va fi sancţionată”- promite managerul Municipalului.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!