Consilierii din cadrul Serviciului de Probațiune Arad, alături de cei din alte 33 servicii de probațiune din țară (București, Ilfov, Braşov, Suceava, Vâlcea, Maramureş, Teleorman, Sălaj, Tulcea, Dâmboviţa, Botoşani, Argeş, Vrancea, Cluj, Bistriţa Năsăud, Buzău, Covasna, Alba, Timiş, Neamţ, Sibiu, Galaţi, Satu Mare, Iaşi, Bacău, Mureş, Olt, Prahova, Mehedinţi, Giurgiu, Hunedoara, Dolj) şi-au întrerupt activitatea în mod spontan în data de 20 ianuarie 2016, protestul fiind în desfăşurare şi astăzi, 21 ianuarie 2016, până la înregistrarea unei reacţii favorabile şi urgente din partea Ministrului Justiţiei la revendicările acestei categorii profesionale.
„Intrarea în vigoare a noilor Coduri penal şi de procedură penală şi a Legilor de executare (începând cu 01.02.2014) a adus o schimbare de filozofie a pedepsei, astfel încât accentul s-a mutat de pe pedeapsa închisorii pe pedepse şi măsuri educative executate în comunitate, toate aceste noi atribuţii fiind preluate de către serviciile de probaţiune. Creşterea fulminantă a obligaţiilor profesionale nu s-a corelat însă cu suplimentarea schemelor de personal, cu recunoşterea drepturilor profesionale şi cu asigurarea unor condiţii adecvate de muncă pentru angajaţi. Serviciul de Probaţiune Arad avea la sfârşitul anului 2015 în evidenţa sa 1109 persoane care au săvârşit infracţiuni (în privinţa cărora s-au întocmit evaluări pentru individualizarea judiciară a pedepsei ori în privinţa cărora instanţele au pronunţat hotărâri judecătoreşti de condamnare / sancţionare penală în manieră neprivativă de libertate), ceea ce înseamnă o creştere de 100% faţă de anul 2014 şi de 300% faţă de anul 2013”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, supravegherea în comunitate a acestor persoane se realizează de către doar 4 consilieri de probaţiune, ceea ce înseamnă că fiecare angajat gestionează aproape 300 de cazuri de persoane care au săvârşit infracţiuni. Acest volum exagerat de muncă (de 6 – 10 ori mai mare decât media din alte ţări europene) raportat la penuria resurselor umane şi precaritatea condiţiilor materiale în care se desfăşoară această muncă, precum şi la nerespectarea drepturilor salariale şi nesalariale, face ca sistemul de probaţiune din România să se situeze în stare de colaps instituțional.
„Pentru sublinierea discrepanţei, relevăm faptul că, în prezent, numărul persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care se află în evidenţa serviciilor de probaţiune din România (peste 53.000 de persoane de care se ocupă 350 de angajaţi) este mult peste numărul persoanelor care se află în evidenţa penitenciarelor (aproximativ 40.000 de deţinuţi de care se ocupă 12.000 de angajaţi). Problemele cu care sistemul de probaţiune din România se confruntă au fost aduse la cunoştinţa Ministerului Justiţiei, în diverse forme (memorii, statistici, informări, întâlniri de lucru, proteste, inclusiv greva foamei), însă ele nu s-au constituit niciodată într-o prioritate reală pentru minister. La problemele noastre am primit doar declaraţii formale de susţinere. Nici un demers nu s-a finalizat. Aceasta în condiţiile în care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupaţi de asigurarea siguranţei cetăţenilor, ori sistemul de probaţiune, tocmai în acest scop a fost creat: să contribuie la siguranţa cetăţeanului, prin administrarea sancţiunilor şi măsurilor penale alternative la pedeapsa închisorii”, se precizează în comunicatul de presă.
În acest moment – spun consilierii – apreciem că soluțiile amiabile au fost epuizate. Încetarea activității reprezintă singura modalitate prin care putem atrage atenția asupra situației grave în care ne aflăm.
Consilierii din cadrul Serviciului de Probaţiune Arad şi-au întrerupt activitatea
Consilierii din cadrul Serviciului de Probaţiune Arad şi-au întrerupt activitatea
Consilierii din cadrul Serviciului de Probaţiune Arad, alături de cei din alte 33 de servicii de probaţiune din ţară, şi-au întrerupt astăzi, 21 ianuarie, activitatea, în mod spontan.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
2
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
1
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!