Au căutat până la începutul acestei luni o firmă care să-i şcolească pe aleşii locali. Anunţul public a fost făcut de Primăria Arad chiar pe pagina sa de internet. Municipalitatea anunţa acolo că vrea să achiziţioneze servicii de formare profesională a aleşilor locali şi că „solicită oferte de preţ pentru achiziţia programului de formare profesională a aleşilor locali în conformitate cu H.G. 1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesională a funcţionarilor publici din Arad pentru anul 2016 şi a prevederilor art. 41 din Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare”.
Câştigătorul va semna în cel mai scurt timp un contract cu Primăria Arad valabil doar până la finalul anului, ce-i drept cu posibilitatea de prelungire cu încă patru luni din anul 2017.
Dar ce urmăreşte executivul local prin acest proiect? Primăria îşi doreşte să-i şcolească pe aleşii locali în materia managementul proiectelor aplicabil în administraţia locală, adică să-i înveţe pe aceştia cunoştinţe profesionale teoretice şi practice în domeniul specific managementului proiectelor. Consilierii locali municipali ar urma, după ce iau parte la cursurile cumpărate de Primărie, să ştie cum să pregătească, să promoveze, să monitorizeze şi să controleze executarea proiectelor de acest tip.
Maxim 85 de ore
Cât va dura programul de formare al aleşilor municipali? Minimum 70 de ore şi maximum 85. Pentru pregătirea lor profesională, consilierii locali vor fi cu siguranță trimişi pe la mare sau munte, căci unde înmagazinezi mai multe cunoştinţe de management decât într-un mediu frumos şi relaxant? Ca atare, oferta celor care vor să-i şcolească pe politicienii care decid timp de patru ani soarta municipiului cuprinde şi cazare, şi masă. Cazarea e, ce-i drept, la hotel de maximum trei stele, condiţie specificată foarte clar în caietul de sarcini al achiziţiei iniţiate de Municipalitate. Totul pentru cei 24 de cursanţi „scoşi la bătaie” de Primăria Arad.
Ce cunoştinţe vor dobândi aleşii?
La finalul zecilor de ore de curs, aleşii ar urma să se întoarcă acasă cu cunoştinţe profesionale în domeniul managementului de proiecte, cu o calitatea a activităţii profesionale individuale desfăşurate în exercitarea atribuţiilor publice îmbunătăţită, îşi vor fi însuşit cunoştinţe avansate, metode şi procedee moderne necesare pentru îndeplinirea mandatului public etc. Mai mult, Primăria speră că pentru aleşii Aradului beneficiile cursului pot fi contabilizate şi într-un schimb de experienţă profesională în domeniul managementului proiectelor prin interacţiunea cu aleşi locali din alte judeţe în vederea realizării unei practici unitare în domeniu.
Cine va merge la şcoală?
Pentru cine sunt gândite cursurile? Pentru Laura Andreş, Adrian Barbeş, Laurenţiu-Călin Bibarţ, Bogdan-Vlad Boca, Levente-Grigorie Bognar, Ionel Bulbuc, Cosmin-Alexandru Buruc, Ilie Cheşa, Mariana Cismaşiu, Ionel Ciupe, Adina-Liana Dumitrean, Gheorghe-Oto Furău, Marin Lupaş, Florin Mariş, Antoanela-Luciana Naaji, Simona Geanina Pistru-Popa, Lucian Riviş-Tipei, Gheorghe Săplăcan, Anca-Patricia Stoenescu, Giovanni Stronga, Mihai Szabo, Adrian Todor, Beniamin-Narcis-Cristian Vărcuş. Şi, cu numărul 24, cel mai probabil, Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!