Piramida din Avram Iancu a transformat ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal din acest an într-un adevărat spectacol. Pe de o parte opoziţia, reprezentantă de Claudiu Cristea, Gheorghe Săplăcan, Ionel Ciupe şi Tiberiu Dekany, a venit cu întrebări şi dezvăluiri privind modul în care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar pe de altă parte puterea şi reprezentanta firmei de proiectare au încercat să explice oportunitatea investiţiei.
În timp ce Claudiu Cristea a ridicat problema legalităţii studiului de fezabilitate, Ionel Ciupe a întrebat cine va asigura finanţarea unei investiţii de asemenea amploare, iar Tiberiu Dekany a dorit să ştie cine va răspunde pentru greşelile din studiul de fezabilitate.
În cele din urmă consilierii au aprobat studiul de fezabilitate al proiectului ce presupune realizarea unei parcări subterane de peste 500 de locuri. Rămâne de văzut dacă administraţia va decide să continue şi cu eventuala construcţie a unei piramide în piaţa Avram Iancu, idee ce apare în proiect, însă a fost catalogată ca fiind o simplă variantă de reamenajare.
Liderii Mișcării Arădeane vorbesc despre cel mai sever atac la identitatea arhitectonică și istorică a Centrului Aradului.
Liderul Mișcării Arădene, Claudiu Cristea, arată cu degetul înspre actuala administrație atunci când vine vorba de modernizarea Pieței Avram Iancu și implicit de construcția unei piramide în acest loc. „Propunerea administrației Falcă – PDL de a construi în locul actualei Piețe Avram Iancu reprezintă cel mai sever atac la identitatea arhitectonică și istorică a Centrului Aradului”, punctează Cristea, astea cu toate că „încă din 2005 modernizarea pieței a fost câștigată printr-un concurs de idei de către doi proiectanți arădeni, iar la începutul lui 2011 primăria a organizat o licitație pentru o altă proiectare” și nu oricum, ne spune Cristea, de data asta „fără concurs de idei”.
Ilegalități ale proiectului
Cristea mai spune că nu există aviz de la Comisia de Monumente și că amplasarea piramidei va fi realizată prin ocolirea legislației. Problemele găsite de liderul Mișcării Arădene sunt: „supradimensionarea structurii în partea de sud a Pieței fără nici o bază tehnică și legală, inserarea piramidei în piesele scrise și desenate «pe șest»”, dar și faptul că masterplanul de circulație aprobat de CLM Arad este încălcat deoarece planul inițial prevedea accesul pietonal 100%, cu excepția căilor de rulare a tramvaielor. Șeful Mișcării Arădene spune că „vom ataca în instanță orice act al Administrației și vom sesiza Curtea de Conturi privind supradimensionarea structurii”.
Copy – Paste
Mai mult de atât Societatea câștigătoare se numește EURO PROIECT 2006 SRL, din Ocna Mureș, județul Alba, o firmă care are o istorie negativă în domeniul parcărilor spune Cristea. Proiectul în valoare de 46.352 EURO, nu este unul orginial, iar „documentul înaintat de către EURO PROIECT 2006 include secțiuni unde, în loc de beneficiarul proiectului – Municipiul Arad – găsim de fapt Cluj-Napoca”.
Firmă neserioasă
Un alt aspect foarte important în toată ecuația afirmă Cristea este că „în septembrie 2010, Sorin Apostu, fostul primar al Cluj-Napoca, declara că firma administrată de Ligia Oancea a dat dovadă de incompetență deoarece lucrarea terminată de EURO PROIECT 2006 a avut nevoie de modificări pe ultima sută de metri”.
S-au contrat, dar în final au votat
Consilierii locali au fost chemaţi ieri într-o şedinţă extraordinară pentru a vota studiul de fezabilitate privind lucrările din piaţa Avram Iancu. După cum era de aşteptat consilierul Claudiu Cristea a atacat proiectul, atât pe plan legislativ cât şi pe plan tehnic. În replică, Răzvan Popa – şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Arad, a explicat că: „Semnarea contractului cu firma din Ocna Mureş a fost făcută conform legislaţiei în vigoare. Dacă există abateri, acestea se vor imputa comisiei de licitaţie”.
Mai mult, şi alţi consilieri au avut probleme cu acest proiect. Ionel Ciupe a reclamat faptul că „documentaţiile pe proiect ne-au fost transmise doar în ziua de luni, 26 decembrie, seara, ceea ce face imposibilă o cercetare atentă a lor”. Secretarul Lilioara Stepănescu a spus că „fiecare consilier primeşte informările şi pe adresa personală şi pe cea aferentă site-ului primariaarad.ro, iar probleme au fost doar în cazul celor ce nu şi-au verificat adresa publică, doar pe cea privată”.
În ceea ce priveşte eroarea de scriere din proiect (n.r. prezenţa oraşului Cluj în loc de Arad), consilierii au decis să voteze un amendament pentru corectarea documentaţiei, iar reprezentanta firmei de proiectare şi-a asumat greşeala, punctând că este doar o eroare de dactilografiere.
În cele din urmă proiectul a trecut, după ce a fost făcută şi o prezentare de către firma de proiectare. Consilierii urmează să identifice şi modul în care va putea fi finanţat proiectul, iar conform edilului şef, Gheorghe Falcă, „este un proiect de care Aradul are mare nevoie pentru a merge înainte”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!