Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, s-a aflat miercuri, 24 aprilie, într-o vizită de lucru la Arad, în care a prezentat Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Evenimentul a avut loc în Sala Ferdinand al Palatului Administrativ. Consilierul de stat a fost primit de cei doi viceprimari ai municipiului Arad, Călin Bibarț și Levente Bognar, respectiv de prefectul județului Arad, Florentina Horgea. La prezentare au participat reprezentanții autorităților locale, ai instituţiilor deconcentrate și specialiști în dezvoltare durabilă.
Implicarea autorităţilor locale
Consilierul de stat a subliniat importanța implicării autorităților locale în procesul de implementare a Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
„În viziunea noastră, succesul Strategiei pe care am realizat-o depinde de implicarea tuturor segmentelor sociale, de la toate nivelurile de decizie. Trebuie să construim o legătură puternică între structurile centrale și cele locale astfel încât să ajungem la cele mai bune decizii pentru cetățean. De aceea, am organizat o serie de întâlniri regionale în cadrul procesului de reviziuire a Strategiei și vom continua să avem o colaborare strânsă cu autoritățile locale” a declarat László Borbély.
Reducerea inegalităţilor
Una dintre cele mai importante teme de discuție a fost reducerea inegalităților dintre regiuni, dar și dintre rural-urban. Mai mult, s-a accentuat importanța Obiectivului 11 al Agendei 2030 care face referire la orașe și comunități durabile. La acest capitol evoluția tehnologiei are un rol important de jucat, mai ales prin oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă conceptul de smart city.
Strategii locale
Liderul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă i-a încurajat pe reprezentanții autorităților locale, ai deconcentratelor, dar și pe specialiștii în dezvoltare durabilă prezenți la eveniment să lucreze inclusiv la realizarea unor Strategii locale pentru dezvoltare durabilă, care să aibă la bază Strategia națională.
„Un precedent bun pentru Strategiile locale îl reprezintă Agenda Locală 21, care a permis administraţiilor locale din întreaga lume să-şi definească dezvoltarea durabilă pe termen mediu şi lung. Mai mult, un aport în acest sens l-ar putea avea și Uniunea Europeană prin Comitetul Regiunilor, care se află în dialog cu Grupul de lucru pentru Agenda 2030 de la nivelul Consiliului UE, prezidat în aceste luni de reprezentantul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă”, a completat consilierul de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!