Consiliul Național al Elevilor (CNE) este structura care reprezintă, în prezent, elevii din România, fiind un factor important al democratizării școlii și incurajării relației de parteneriat profesor-elev. CNE are în subordine Consiliile Județene ale Elevilor (CJE) care, la rândul lor, au în subordine Consiliile Școlare ale Elevilor (CȘE).
Calendarul
În perioada 25 septembrie – 12 octombrie se vor desfășura alegeri în cadrul Consiliilor Școlare ale Elevilor. Conform caledarului publicat de Consiliul Național, în perioada 25-29 septembrie se vor depune dosarele de candidatură, în format fizic, urmând ca acestea să fie evaluate și validate pe 30 septembrie și 1 octombrie. „Campania electorală” se va desfășura între 1 și 4 octombrie, urmând ca alegerile propriu-zise să aibă loc în intervalul 5-12 octombrie.
Condiții
Conform Metodologiei de Organizare și Desfășurare a Alegerilor din cadrul Consiliului Elevilor, pot candida elevii care dovedesc calități manageriale și morale, nu sunt afiliate unei entități cu caracter politic sau partid politic, nu sunt elevi în clasele terminale ale ciclului de liceu și nu au fost repetenți din motive medicale în anii școlari precedenți.
Pentru a candida, elevii trebuie să depună un dosar care să conțină formularul de candidatură, procesul verbal semnat de la ședința de alegeri la nivel școlar, prin care este ales președinte/vicepreședinte/secretar al CȘE sau este delegat de către Adunarea Generală CȘE, un Curriculum Vitae și o strategie de dezvoltare și plan de acțiune pentru mandat.
Consiliul
Consiliul Naţional al Elevilor din Romania a fost înfiinţat în 2007, funcţionând în baza Regulamentului aprobat printr-un Ordin al Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice. În mai 2012, CNE a primit titlul onorific pentru contribuții deosebite la dezvoltarea societății, în cadrul Galei Premiilor Radio România. În 2017, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a acordat Înaltul Patronaj Consiliului Național al Elevilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!