Inevitabilul s-a produs. După îndelungi discuţii şi tergiversări, Consiliul Judeţean Arad (CJA) a preluat sub tutela sa Spitalul Clinic deUrgenţă Judeţean Arad, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Salvator Vuia” Arad, dar şi unitatea medico-socială Gurahonţ (UMS).
„În ceea ce priveşte UMSGurahonţ, am preluat unitatea medicală numai până la sfârşitul anului. Consiliul Local Gurahonţ este în imposibilitatea de a susţine financiar existenţa spitalului pe lunile care au rămas din anul 2010. În perioada în care vom administra acest spital, împreună cu administraţia Gurahonţului, vom căuta o soluţie viabilă pentru unitatea medico-socială începând cu data de 1 ianuarie 2011”, a declarat preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu. Proiectul de hotărâre privind trecerea UMSGurahonţ în responsabilitatea administrativă şi financiară a CJA a fost votat în unanimitate de consilierii judeţeni. În schimb, proiectul privind preluarea Spitalului Judeţean şi a Maternului s-a lovit de nouă abţineri. Pe marginea acestui proiect a existat chiar şi o discuţie contradictorie între Ioţcu şi consilierul PSD, Gheorghe Sabău. Cel din urmă a încercat să afle dacă şi când vor fi plătite datoriile uriaşe ale celor două unităţi medicale. În plus, Sabău a susţinut că pe masa consilierilor nu a ajuns niciun raport privind restanţele financiare ale celor două spitale.
Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJA, în momentul de faţă comisii de specialitate întocmesc câte un audit pentru fiecare spital. „Momentan, ştim că Maternul are datorii de 6.200.000 de lei, iar la Judeţean suma este fabuloasă, de 27.100.000 de lei. Deocamdată, controalele nu au fost încheiate. Cu toate acestea, am dat dispoziţie comisiilor să întocmească rapoarte referitoare la fiecare spital pe care fiecare consilier le va primi pentru a fi analizate”, a mai spus Ioţcu. Cu toate că managerii celor trei spitale preluate de CJA au fost prezenţi la şedinţă, niciunul dintre ei nu a luat cuvântul în plen, Ioţcu fiind singurul care a susţinut în faţa aleşilor motivele preluării unităţilor medicale.
Va fi mai bine
Asta au declarat toate părţile implicate după vot, începând cu Nicolae Ioţcu şi continuând cu managerul Maternului, Sorin Prişcă, şi cel al Judeţeanului, Bogdan Totolici. „Administrarea spitalelor se va face la nivel local, vom putea numi sau concedia manageri fără a avea nevoie de acordul ministerului. În funcţie de performanţele directorilor, vom lua măsuri”, a spus Ioţcu. „În mod cert va fi mai bine, pentru că vom lucra cu oameni din administraţia locală, nu se va mai filtra totul pe la Bucureşti. În plus, CJA va fi un co-finanţator al lucrărilor de modernizare, deoarece tot Ministerul Sănătăţii va fi cel care vine cu suma importantă”, a susţinut Sorin Prişcă. Şi Totolici a continuat pe acelaşi ton, declarând că „CJA vine în sprijinul şi continuitatea ministerului. Va ajuta la reabilitări şi la dotarea cu echipamentele necesare”.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!