ARAD. Consiliul Judeţean Arad (CJA) este membru în zeci de organizaţii, asociaţii, uniuni, fundaţii sau alte entităţi de acest gen. Însă cele mai multe dintre asociaţii încasează banii şi nu prea fac nimic pentru judeţul nostru. Atâta vreme cât Aradul a avut destul de mulţi bani la dispoziţie, achitarea cotizaţiilor către aceste organizaţii nu a fost un bir prea mare. Însă legea bugetului, care ne-a redus substanţial veniturile, coroborate cu o cotizaţie prea mare, a dus la un prim pas hotărât făcut de către CJA: renunţarea la calitatea de mebru a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Teoretic, această organizaţie ar trebui să lupte pe toate palierele pentru bunăstarea judeţelor care fac parte din uniune. Însă, practic, se pare că nimeni nu face nimic, dar se încasează sume frumuşele.
Un proiect de hotărâre întocmit de către CJA îşi propune să scoată instituţia noastră din acea uniune, acest lucru urmând să fie supus voturilor consilierilor judeţeni. Iar motivul este cotizaţia prea mare şi lipsa serviciilor oferite în schimbul acesteia. „Calcularea cotizaţiei se actualizează annual, iar pentru anul 2015 s-a comunicat suma de 78.513,77 lei (475.841 de locuitori ai judeţului Arad * 0,165 lei/locuitor). Întrucât se apreciază că, în condiţiile bugetului anului 2015, suma este foarte mare şi nu justifică serviciile pe care UNCJR le aduce membrilor săi, propunem spre aprobare renunţarea la calitatea de membru a Consiliului Judeţean Arad”, se arată în proiectul de hotărâre. Este clar: CJA s-a săturat să plătească bani degeaba către această organizaţie.
Nu sunt singurii
Însă cei de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România nu sunt singurii care încasează sume importante fără a oferi nimic în schimb. Surse din cadrul CJA ne-au declarat că „situaţia este aceeaşi şi în cazul asociaţiai DKMT, Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, sau în cazul AREV, asociaţia viticolă europeană. Se plătesc sume foarte mari de bani cu titlu de cotizaţii către aceste organizaţii, dar judeţul Arad nu se alege cu nimic de aici. În cel mai bun caz, o întâlnire anuală de informare sau o deplasare în delegaţie. Atât. În schimb, după cum am precizat, se plătesc sume destul de mari. De exemplu, în cadrul DKMT nu există depus niciun proiect de finanţare europeană, iar în cadrul AREV nu s-a întâmplat nimic de când suntem membri. Doar câteva întâlniri inutile”, ne-au spus surse din cadrul CJA.
La vot
Proiectul de hotărâre care se referă la renunţarea CJA la calitatea de membru în cadrul Uniunii Consiliilor Judeţene va fi supus votului consilierilor judeţeni. Aceştia trebuie să îşi dea acceptul pentru ca Aradul să iasă din această „afacere” din care noi nu avem niciun câştig.
Citiți principiile noastre de moderare aici!