ARAD. Consiliul Județean Arad a realizat un raport al activității pe anul 2022, punctând că în anul în care CJA a sărbătorit 30 de ani de existenţă „instituţia a dirijat 60% din bugetul său pentru investiţii şi a cerut şi unităţilor din subordinea sa să pună accentul pe dezvoltare”.
„Accentul este pe două domenii prioritare: infrastructura rutieră și sistemul de sănătate publică. La nivel administrativ Consiliul Județean Arad este unul dintre cele mai eficiente din România în domeniul accesării fondurilor europene”, se arată în raportul CJA.
În acest context, la prima ședință a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Vest, preşedintele Iustin Cionca a propus și a obținut reducerea de la 25% la 17% a cofinanțării proiectelor europene depuse de întreprinderile mici și mijlocii din județul Arad, în vederea facilitării accesării fondurilor europene și de către mediul privat.
21 de proiecte depuse
Consiliul Județean Arad are depuse 21 de proiecte de finanțare pe fonduri europene pentru infrastructură rutieră și sănătate publică, dar are în vedere şi domeniul dezvoltării turistice, culturale, pentru infrastructura de sport, tineret și agrement, serviciile sociale de la nivelul județului.
În luna decembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a preluat preşedinţia Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, punctând în cadrul investiturii că descentralizarea Programului Operaţional Regional, în premieră, care aduce 1,1 miliarde de euro vestului României, va accelera dezvoltarea întregii regiuni, cu efect chiar asupra euroregiunii.
„Astăzi, în județul Arad sunt deschise șantiere a căror valoare a ajuns să depășească deja 5 miliarde de euro și discutăm aici despre investiții publice, nu și despre cele private, care la rândul lor însumează miliarde de euro. Includem în cele 5 miliarde de euro şi proiectele guvernamentale pentru calea ferată Arad-Deva şi Arad-Timişoara, dar şi creşterea capacităţii reţelei de energie electrică. În ce priveşte investiţiile private, la Consiliul Județean a fost prezentat cel mai mare proiect de parc fotovoltaic din Europa, pentru care se muncește în județul Arad, la Grăniceri și Pilu.
Asta înseamnă eficiența unei administrații județene, care lucrează cu fonduri europene și aduce cu cofinanțări de 2-5% sute de milioane de euro din bani europeni.
Asta înseamnă respectul față de comunitatea care te-a investit, să găsești chiar și în condiții de austeritate, de criză financiară, de pandemie, resurse pentru a investi și a continua dezvoltarea”, a transmis Iustin Cionca.
Strategia județului
Strategia de dezvoltare a județului Arad pentru perioada 2021-2027 a fost supusă votului consilierilor județeni în ședința ordinară a Consiliului Județean Arad, din data de 27.10.2022. Strategia a fost realizată din fonduri europene de către o companie din București și este rezultatul consultării a 562 de persoane fizice și reprezentanți ai unor instituții publice și private, timp de un an și jumătate.
În cadrul consultărilor, Strategia de dezvoltare a județului Arad a fost inclusă într-un pachet alături de Strategia energetică a județului. De asemenea, Consiliul Judeţean a finalizat anul acesta şi strategia culturală a judeţului, în care a inclus şi elementele strategiei de turism.
„Strategia de dezvoltare a judeţului Arad va constitui baza coordonării investițiilor multi-anuale și a pregătirii administrației publice locale pentru absorbția fondurilor europene planificate pentru perioada de programare 2021-2027.
Documentul strategic este important pentru dezvoltarea județului Arad. Scopul Strategiei de dezvoltare a județului este de a determina direcțiile de dezvoltare, ritmul si nivelul acestei dezvoltări, de a eficientiza activitatea autorităților publice locale în gestionarea problemelor la nivel județean, în utilizarea resurselor financiare, de a promova județul Arad, de a atrage fonduri nerambursabile pentru a implementa proiectele planificate”, se mai arată în raportul CJA.
Trimite articolul
XSi din aceste 60%, cit a ajuns in buzunarele proprii ?!