Paşi spre normalitate, paşi spre secolul în care trăim. Îi face Consiliul Judeţean Arad, care va înfiinţa o comisie în cadrul căreia arădenii, indiferent de autorizaţiile ori avizele de care au nevoie, vor depune o singură cerere, chiar dacă solicită avize de la instituţia judeţeană, companiile de gaz, apă sau curent. Iar cererea va fi avizată de toate entităţile enumerate mai sus. Mai mult decât atât, arădenii nici măcar nu vor trebui să se mai prezinte fizic pentru a depune documentaţia, acest lucru putând fi făcut pe internet. Dar să vorbim mai aplicat. A venit momentul în care CJA încearcă să aibă o deschidere mult mai mare faţă de arădeni, încearcă să vină în ajutorul acestora. Şi, pentru aceasta, un proiect de hotărâre vorbeşte despre înfiinţarea Comisiei pentru Acord Unic, o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de stat şi societăţilor private care emit autorizaţii şi avize pentru diferite lucrări.
La iniţiativa arhitectului şef al Aradului, Florian Vîrvescu, o serie de instituţii şi societăţi se vor „uni” sub aceeaşi umbrelă pentru ca arădenii să nu mai fie trimişi „de la Ana la Caiafa” după diferite acte, ştampile sau avize.
Potrivit raportului de specialitate întocmit de arhitectul judeţului, „se impune autorităților administrației publice de la nivel județean organizarea Comisiei pentru Acord Unic, în vederea obținerii, contra cost, în condițiile legii, la cererea solicitantului, a avizelor și acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcții prin emiterea acordului unic, pe baza documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare, însoțită de documentațiile tehnice de avizare specifice, depuse exclusiv în format electronic și semnate cu semnătură electronică calificată sau avansată”. În ceea ce priveşte atribuţiile acestei comisii, acestea sunt: primirea, prin intermediul secretariatului, a documentaţiilor tehnice de avizare specifice depuse de solicitant în format electronic; analizarea documentaţiilor în conformitate cu legislaţia specifică în vederea emiterii avizelor/acordurilor; în situațiile în care emitenții de avize/acorduri consideră necesare completări sau modificări ale documentației, Comisia analizează solicitările în cauză și modul în care acestea influențează condițiile tehnice impuse prin alte avize și conduc la modificarea soluției, comunicând aceste aspecte atât solicitantului, cât și avizatorilor afectaţi; transmiterea către secretariat a avizelor obţinute prin Comisie şi propunerea de acord unic în vederea informării solicitantului şi continuării procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construire.
Membrii comisiei
Tot în proiectul de hotărâre care vizează întocmirea acestei comisii se mai specifică şi calitatea membrilor ei: „Componența Comisiei pentru Acord Unic este următoarea: specialişti provenind din structura proprie a aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Arad, care asigură și secretariatul comisiei; reprezentanți delegați ai tuturor societăților care administrează și/sau furnizează utilitățile urbane – avizatori; reprezentanți împuterniciți ai serviciilor descentralizate ale administrației publice centrale în domeniile prevenirii şi stingerii incendiilor, apărării civile şi protecţiei sănătății populației, prevăzute de lege; reprezentanții altor instituții emitente de avize și acorduri relevante, după caz”. Dar, dacă vorbim aplicat, din comisie vor face parte reprezentanţi de la Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Compania de Apă, E-Distribuţie Banat, Gaz Vest SA, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Telekom România, Conpet SA, Transgaz şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad. Practic, toate entităţile care eliberează avize şi autorizaţii pentru avizarea construcţiilor.
Mai pe scurt
Ce înseamnă înfiinţarea acestei comisii? Pe scurt, solicitanţii de autorizaţii vor trimite solicitările de avizare doar către această comisie, pe internet. Membrii comisiei, toţi cei care trebuie să îşi dea avizul, vor analiza solicitările. În cazul în care documentaţia nu este completă, se vor cere alte documente. Ulterior, toate avizele vor fi acordate, iar solicitantul va primi autorizaţia semnată de toate părţile implicate.
Depunerea actelor
După înfiinţarea acestei comisii, arădenii care au nevoie de autorizaţii vor depune solicitările pe o pagină de internet. „Comisia are caracter permanent și își desfășoară activitatea, de regulă, prin procedură scrisă electronică, prin intermediul punctului unic de contact www.edirect.e-guvernare.ro/ și, în situațiile în care se impune, prin reuniuni de lucru la sediul Consiliului Județean Arad. Comisia se întrunește ori de câte ori este nevoie pentru emiterea acordurilor unice cu respectarea termenelor legale”, se mai arată în raportul de specialitate.
Trimite articolul
Xsi binenteles, presedinta comisiei va fi: ……., secretara:……, agent relatii cu publicul:…… , toti la gradamda vor fi: neamuri, cunostiinte, obligatii, prieteni ai sistemului.
O fi acolo o coada de 5 km……
Cei din comisia de Acord Unic vor fi din clica pnl, dar dacă pocă pnl-ul ???????veți face cirk kă nu-i binevenită această comisie. Asta-im doar propagandă electorală, că nu va fi nimic de aici.