ARAD. Consiliul Judeţean Arad este pregătit, din nou, să facă parte din treaba Primăriei Arad. După ce instituţia judeţeană s-a luptat de patru ani de zile (şi luptă în continuare) să transforme în realitate închiderea inelului de centură a municipiului Arad, cu realizarea unui drum, a unui pod peste Mureş şi a unui pasaj peste calea ferată, dinspre Fântânele spre Vladimirescu, pe viitorul exerciţiu financiar european CJA doreşte să cheltuiască alte câteva milioane de euro pentru bunăstarea municipiului. Consilierii judeţeni au aprobat promovarea proiectului „Variantă ocolitoare municipiul Arad Nord-Est (Zimand Cuz-Horia-Vladimirescu)”, un proiect care ar urma să fie finanţat din fonduri europene nerambursabile pe viitorul exerciţiu financiar european, respectiv în perioada 2021-2027. Practic, la fel ca şi în cazul închiderii inelului de centură a municipiului, banii europeni destinaţi drumurilor judeţene vor fi folosiţi pentru rezolvarea problemelor municipiului. Asta în condiţiile în care Primăria Arad are un buget de trei ori mai mare decât Consiliul Judeţean, dar şi acces la liniile de finanţare europeană.
Despre drum
Trecând peste acest aspect, să vedem ce spun reprezentanţii CJA despre viitoarea centură a municipiului: „Sectoarele stradale pe care sunt suprapuse traseele drumurilor europene, naţionale şi judeţene sunt cele mai solicitate din punct de vedere al traficului şi, în acelaşi timp, cele pe care se înregistrează frecvent evenimente de circulaţie soldate cu victime. În ceea ce priveşte siguranţa traficului, factorul decisiv în incidenţa accidentelor este intensitatea traficului. Desigur, acest trafic intens este însoţit de emisii de substanţe poluante, dioxid de azot, particule materiale, hidrocarburi şi monoxid de carbon. Existenţa unei variante ocolitoare în partea de nord-est a municipiului Arad ar duce la decongestionarea traficului de vehicule de marfă aflate în tranzit pe DN 79 diminuând efectele negative descrise mai sus. Ca rezultat al refacerii traseelor se va obţine şi optimizarea distribuirii traficului local, materializată prin reducerea duratelor de deplasare şi reducerea numărului de accidente de circulaţie, se va îmbunătăţi accesibilitatea populaţiei, reducerea costurilor de transport pentru persoane şi bunuri, reducerea poluării atmosferice şi fonice. Impactul acestui proiect se va manifesta şi prin creşterea conectivităţii localităţilor din vecinătate. În primul rând pentru localităţile rurale Zimand-Cuz, Horia şi Vladimirescu, care se găsesc pe traseul acesteia, Centura este legătura cea mai scurtă şi mai economică la coridorul rutier TEN-T central, respectiv autostrada A1”.
Bani pentru documentaţie
CJA a decis promovarea acestui proiect pentru ca, pe fonduri europene, să întocmească documentaţiile necesare, urmând ca anul viitor, imediat după deschiderea exerciţiului financiar european 2021-2027, să poată depune proiect pentru atragerea fondurilor necesare execuţiei lucrării. Pe lângă această centură a municipiului, CJA şi-a propus ca, în următorii ani, să modernizeze şi drumurile din nordul judeţului.
Trimite articolul
X“.. CJA doreşte să cheltuiască alte câteva milioane de euro pentru bunăstarea municipiului.” ba sunteți tâmpiți? Niciodată nu face nimeni nimic pentru Arad și pentru arădeni. E doar o alta chifla electorala.
Da’ de unde….
E Campanie electorala si se doreste sa se smulga voturile aradenilor…
Apa de ploaie,,,, caca-maca
Sunt de acord sa faceți un drum spre Pecica sa îl duceți pe Cionca inapoi!
Ce legatura are Municipiul arad cu Vladi,Horea si Zimandul???????????? Si care este bunastarea care o aduce pentru noi aradenii????????? Praf in ochi ca doar vin alegerile.VOTATI PORTOCALII…
Si in mandatul trecut PNL isi dorea sa faca o centura. Normal ca nu au facut nimic.Acum isi doresc din nou. Eu m-am plictisit.Sa aiba bunul simt sa-i lase si pe aradeni sa-si doreasca niste reprezentanti care se tin de cuvant.