La aproximativ jumătate de an de la evacuarea chiriaşilor din Blocul nr.1 de pe strada Tarafului din Sânicolau Mic, acum a venit momentul consolidării şi reabilitării imobilului de locuinţe sociale. Consilierii locali municipali au aprobat în şedinţa din 16 iulie documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii a obiectivului de investiţie „Consolidare şi reabilitare Bloc nr.1 str. Tarafului”. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 2.093.356 lei (inclusiv TVA), lucrările urmând a se derula pe parcursul a şase luni, din trimestrul IV al acestui an până în trimestrul I al anului 2016.
Lucrările, în detaliu
Blocul se află în proprietatea publică a Municipiului Arad şi are 50 de apartamente tip garsonieră, dispuse pe patru nivele: parter, două etaje şi mansardă. Construcţia este realizată pe structură de lemn.
„Ca urmare a constatării unor degradări ale structurii de rezistenţă, datorită folosirii neadecvate a instalaţiilor sanitare care au produs surse de umezeală în încăperi şi la elementele portante, chiriaşii au fost evacuaţi şi au fost dispuse unele măsuri pentru consolidare şi reabilitare” – se arată în expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre votat de aleşi.
Lucrările de consolidare şi reabilitare a imobilului se referă la consolidarea structurii de rezistenţă, reparaţii ale instalaţiilor, refacerea învelitorilor, a finisajelor interioare şi exterioare, înlocuirea parţială a tâmplăriei, reparaţii în zona cursivelor, inclusiv montarea peretelui cortină pentru protejarea cursivelor.
Lupaş: „situaţie inadmisibilă”
Deşi consolidarea şi reabilitarea Blocului Nr.1 de pe strada Tarafului au fost aprobate în unanimitate de aleşi, proiectul a iscat unele discuţii. Consilierul local Marin Lupaş a intervenit în plenul şedinţei CLM pentru a atrage atenţia că „este inadmisibil ca, la patru ani de când a fost construit blocul, să se investească aproape 50% din valoarea iniţială a construcţiei pentru consolidare. Cum este posibil aşa ceva? Eu nu acuz constructorul. Eu consider că trebuia să se facă o altă soluţie de proiect, pe o consolidare din alte materiale de construcţie decât cea din lemn. Pentru că sensibilitatea unei construcţii din lemn – fie că e vorba de instalaţii sanitare, termice sau de gaz – e vulnerabilă într-un context. Şi atunci, datorită categoriei de oameni care au fost cazaţi acolo, s-au întâmplat anumite fenomene. Dar Primăria duce toată problema într-o altă zonă: structura de rezistenţă ar fi fost afectată de infiltrările de apă. Eu nu ştiu care e cauza reală. Dar consider că e inadmisibil ca, după patru ani de zile, să se ajungă să se discute de consolidare şi să facă o investiţie de aproape 50% din valoarea iniţială a construcţiei!” – a punctat Marin Lupaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!